{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amnesty: Preko luke Ploče oružje iz BiH slano u Irak

F
10.5.2006. u 20:01
0
0
Amnesty: Preko luke Ploče oružje iz BiH slano u Irak
0
Amnesty: Preko luke Ploče oružje iz BiH slano u Irak
Oružje preostalo iz rata u Bosni i Hercegovini izvozilo se u Irak od jula 2004. do jula 2005., pod okriljem američkog ministarstva odbrane, uz pomoć privatnih prijevoznika i posrednika, a djelomično i preko hrvatske luke Ploče, objavila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava Amensty International (AI).
Međunarodna trgovina oružja doprinosi raspirivanju ratnih sukoba i dovodi do masovnih kršenja ljudskih prava kao posljedice ratnih djelovanja, piše AI uz izvještaj kojim na 150 stranica dokumentira puteve trgovine oružja u svijetu.

"Mnogo oružja otišlo je u Irak iz zračne luke u Tuzli, a dio iz hrvatske luke Ploče", citira AI izjavu dužnosnika NATO-a iz juna 2005. u dijelu izvještaja u kojem se dokumentira balkanska ruta izvoza oružja.

Isti izvor navodi da je posao bio organiziran "putem ambasada i ureda vojnih atašea" te da je zamisao posla bila ukloniti "oružje iz BiH gdje je ono prijetnja i prebaciti u Irak gdje je potrebno".

Ali NATO nije mogao nadzirati pošiljke u trenutku kada su napustile BiH jer "nema mehanizama traganja kako bi se osiguralo da oružje ne padne u krive ruke", rekao je NATO-ov dužnosnik.

Najveće isporuke oružja iz BiH obavljene su 2005., a u to su bile upletene švicarske, britanske i američke tvrtke, ali i jedna hrvatska, Scout d.o.o., koja je prema izvorima EUFOR-a i OSCE-a, igrala ključnu ulogu u ranim fazama transfera oružja, piše AI.

Scout je održavao "dugotrajne odnose s Pentagonom" i također "dobre veze s ministarstvom odbrane Federacije BiH", rekao je američki diplomat iz ureda za političko-vojna pitanja.

Hina u srijedu nije uspjela stupiti u kontakt s odgovornim osobama u zagrebačkoj tvrtki registriranoj od 1992. za trgovinu, turizam te promet oružja i streljiva, a s temeljnim kapitalom manjim od 20.000 kuna. Hina također nije uspjela dobiti informacije o transferu oružja od nadležnih hrvatskih ministarstava.

AI u izvještaju nabraja i druge posrednike iz Švicarske, Velike Britanije te zračne prijevoznike (tvrtka Aercom optužena za prodaju oružja iz Srbije u Liberiju 2002., kršeći UN-ov embargo), zatim Kosmas Air sa sjedištem u Srbiji, Atlant-Soyuz sa sjedištem u Rusiji, Reem Air iz Krigistana i Vega Airelines iz Bugarske.

Za nadzor oružja u BiH nakon rata bile su zadužene snage NATO-a, a poslije snage EUFOR koje su ih naslijedile, piše AI te objašnjava da je isporuka oružja za Irak pod okriljem SAD-a bila poslovanje države s državom jer su vlasti BiH službeno izdavale dozvolu uz predočenje certifikata o krajnjem korisniku (to su bile privremena iračka vlada i koalicijske snage predvođene SAD-om).

Međutim, "prodaja, kupnja, transport i skladištenje oružja obavljala se u cijelosti kroz mrežu privatnih preprodavača oružja, špeditera i kompanija za zračni prijevoz tereta", navodi AI i zaključuje da su to sofisticirane metode kojima se izbjegava međunarodni nadzor.

Prema podacima NATO-a i SFOR-a, nakon rata je u BiH bilo pobrojano 850.000 komada maloga i lakog oružja u februaru 2004., a prema dokumentaciji UN-a do decembra 2004., 239.958 komada bilo je odobreno za izvoz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: