{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ammar Al Hanchi deportovan u Tunis

27.9.2012. u 11:23
16
34
Ammar Al Hanchi deportovan u Tunis
16
Ammar Al Hanchi, koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, danas je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima deportovan u matični Tunis.

Ovaj strani državljanin je od aprila 2009. godine bio smješten u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, a nakon što je iscrpio sve pravne mogućnosti da se dalje zadrži u Bosni i Hercegovini, stvoreni su uvjeti za njegovo udaljavanje, odnosno deportaciju u Tunis.

Između ostalog, Al Hanchi se obraćao i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Njegova apelacija je u novembru prošle godine po svim osnovama odbijena te je, između ostalog, Sud utvrdio da njegovim protjerivanjem u Tunis ne bi došlo do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, odnosno da ne postoji realan rizik da bi u slučaju te deportacije on bio podvrgnut nehumanom postupanju ili mučenju. No, Sud je tada zatražio da Al Hanchi ne bude protjeran dok presuda ne postane konačna, što se dogodilo u junu ove godine, nakon čega više nije bilo nikakvih prepreka za njegovo udaljenje iz BiH.


Služba za poslove sa strancima je Al Hanchiju uz mjeru protjerivanja izrekla i zabranu povratka u Bosnu i Hercegovinu u periodu od pet godina.

Trenutno je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 17 stranih državljana, među kojima su i dvije osobe koje su sigurnosni organi naše zemlje proglasili prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: