Završen Prvi bh. slavistički kongres
0

Amira Medunjanin goste ispratila sevdalinkama

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je, u subotu 28. 5. 2011, u Bošnjačkom institutu održan koncert Amire Medunjanin kojim je završen Prvi bh. slavistički kongres. Na Kongresu, koji je organizirao Slavistički komitet, učestvovalo je preko 200 slavista iz 20-ak zemalja, što ga čini najvećim ikad održanim skupom u BiH u oblasti jezika i književnosti.

Na otvaranju Prvog bh. slavističkog kongresa, Organizacioni odbor dodijelio je nagrade "Povelja bana Kulina“ koje će se nastaviti dodjeljivati na bosanskohercegovačkim slavističkim kongresima, domaćim i stranim slavistima, za doprinos slavistici.

Ove godine "Povelja bana Kulina“ dodijeljena je dvojici zaslužnih slavista iz BiH: akademiku Asimu Peci, za ukupni doprinos bosnistici, dijalektologiji i slavistici uopće, te Nazifu Kusturici, za neumorni, predani rad i entuzijazam u promoviranju rusistike i slavistike tokom više od pet decenija.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 26. i 27. maja izloženo je blizu 200 referata koji su pokrenuli važna pitanja iz ovih oblasti. Na Kongresu su učestvovali stručnjaci iz svih univerzitetskih centara BiH, a ovo je ujedno i prvi skup ove vrste koji je organiziran na inicijativu domaćih slavista. To daje nadu da postoji spremnost da se razgovara o aktuelnim jezičkim pitanjima s ciljem iznalaženja najboljih rješenja.

U subotu 28. maja za učesnike Kongresa organizator je upriličio posjete Zemaljskom i Historijskom muzeju, te kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Nakon toga je organiziran obilazak grada City busom, te u 19 sati koncert sevdalinki u izvedbi Amire Medunjanin.

Obraćajući se gostima, Senahid Halilović, predsjednik Slavističkog komiteta u BiH, između ostaloga je poručio: "Sevdalinka je bosanska narodna gradska ljubavna pjesma. Baš zato vas iz Sarajeva ispraćamo sevdalinkom, jer želimo da u zemlje iz kojih dolazite prenesete poruke ljubavi i dobrodošlice. Izvođači sevdalinke uvijek su bili omiljeni među građanima BiH, a danas je najbolja među njima Amira Medunjanin."

Iz Slavističkog komiteta saopćili su da je Drugi bh. slavistički kongres, još veći i važniji, planiran za 2014. godinu, kada bi Sarajevo moglo biti i evropska prijestolnica kulture.