Amira Hadžić nova je predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Piše: E. M./Klix.ba
21.2.2019. u 15:37
513
7
Amira Hadžić nova je predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona
513
Amira Hadžić nova je predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Amira Hadžić i Ivo Tadić (Foto: E. M./Klix.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je održala 5. hitnu sjednicu na kojoj je smijenjeno rukovodstvo Skupštine ZDK na čelu s predsjednikom Ismetom Sarajlićem i potpredsjednicom Sanjom Renić.
Na početku sjednice predložen je dnevni red na kojem su predstavljeni prijedlozi Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, prijedlog odluke za osnivanje Kluba Bošnjaka te Kluba Hrvata.

Međutim, pojedini zastupnici su odmah na početku sjednice s govornice istakli kako su postojali određeni problemi oko sazivanja sjednice uz obrazloženje da sjednica ne može biti hitna s obzirom na to da nije bilo nikakvih nepogoda da bi sjednica bila hitna. 

Nakon kraće rasprave, zastupnici su na zahtjev Rifata Delića (SDP) glasali pojedinačno.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Dnevni red je usvojen većinom glasova i to s 18 glasova “za”, 15 “protiv” i 1 suzdržanim glasom. Zastupnica Meldina Ugarak nije bila prisutna tokom glasanja.

Za mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK umjesto Ismeta Sarajlića predložena je Amira Hadžić, a za mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK umjesto Sanje Renić predložen je Ivo Tadić.


Ova odluka je usvojena s 18 glasova "za", 11 glasova "protiv" te jednim suzdržanim glasom.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Za zamjenika predsjedavajućeg iz Kluba Srba izabran je Mladen Simić (SDP), ali danas nije sjeo na svoje mjesto za radnim stolom Skupštine ZDK, već je sjednicu ispratio iz zastupničke klupe.

U narednim tačkama s 18 glasova "za" usvojene su i Odluke o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka Skupštine ZDK. Nusreta Imamovića je zamijenio Sejad Zaimović, dok je Maidu Tanović zamijenio zastupnik Omer Škaljo.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Izmjene su napravljene i u Klubu poslanika Hrvata Skupštine ZDK. Za predsjednika Kluba umjesto Vlaste Kalas izabran je Andrej Kajić dok je za zamjenicu umjesto Vedrana Kasera izabrana Vedrana Dugonjić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: