Podnio ostavku
348

Amir Zukić u pismu SDA: Šutjeli ste kada su mi upućivane prijetnje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić je u ostavci koju je uputio predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću naveo kako su organi SDA šutjeli kada su mu upućivane ozbiljne prijetnje 2016. godine.

On je u pismu koje je uputio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Glavnog odbora SDA Halidu Genjcu i članovima Glavnog odbora SDA naveo kako će vrijeme nakon rezultata izbora 2018. godine najbolje valorizirati njegov doprinos tome što je SDA u posljednjoj godini (p)ostala najveća politička stranka u BiH.

Istakao je da je javnosti, ali i organima SDA poznato da je od 17. febrauara do 17. jula 2017. godine bio pritvoren i da je protiv njega, isto kao i protiv drugih stranačkih dužnosnika SDA (Asima Sarajlića i Mirsada Kukića), pokrenut krivični postupak koji je politički motiviran.

"Kao u doba totalitarnog jednopartijskog sistema, Tužilaštvo KS je korišteno u političke svrhe i za unutarstranačke obračune, dok su represivni organi (po)služili kao produžena ruka politike? Medijsko fabriciranje moje krivnje već u dosadašnjem toku suđenja dovelo je do zaključka o pretjeranom udjelu spekulacija u odnosu na činjenice", naveo je Zukić.

On je dalje naveo kako su pripadnici Tužilaštva Kantona Sarajevo 17. februara 2017. godine, u isto vrijeme kada su pretresali prostorije SDA, u njegovom stanu nezakonito i dugotrajno ispitivali njegova dva malodobna sina.

"U najgorem ili najboljem mafijaškom stilu upućena mi je poruka ubistvom mog konja na imanju u Visokom, za kojeg MUP ZDK i Tužilaštvo ZDK iznose tvrdnju da je izvršio samoubistvo, iako posebno ova životinja nema suicidalne sklonosti", napisao je Zukić.

Navodi da je Ustavni sud BiH u svojoj odluci utvrdio kako mu je bilo ugroženo ustavno i konvencijsko pravo na porodični život dodajući da mu se htjela nametnuti krivnja bez obzira na činjenice. On ističe da su njegova supruga i malodobni sinovi nelegalno praćeni, a da OSA, MUP FBiH i MUP KS zvanično tvrde kako nije bilo praćenja, iako su im dostavljene fotografije pratilaca koji do sada nisu identificirani.

"Ismijani su vladavina prava i ljudska prava koja su postali navodni ciljevi. Radi dubljeg razumijevanja mog stradanja, a posebno moje porodice, dobro će poslužiti i zapažanje da sam kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH osigurao podršku političke većine, čime je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću u FBiH u 2016. godini, zbog čega sam tokom ljeta 2016. godine bio izložen ozbiljnim prijetnjama. U međuvremenu, politička podrška ovom zakonu nije osigurana u Domu naroda Parlamenta FBiH u septembru 2016. godine? Interesi uskih grupa prevladavali su nad interesima građana. Organi SDA su šutjeli kada su mi upućivane ozbiljne prijetnje", naveo je Zukić.

Istakao je da je u vrijeme kada je mjesecima bio držan u pritvoru pod drakonskim tretmanom, totalno izoliran, čak i od porodice. Zbog previranja koja su posljedica simptoma političke amnezije ima potrebu da organe SDA podsjeti na zaključak koji je usvojio Glavni odbor SDA 10. marta 2017. godine.

"Povodom podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog sekretara Amira Zukića Glavni odbor SDA očekuje da pravosudne institucije urade svoj posao profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima. Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se u toku postupka dokazati njihova nevinost do konačne presude", piše u zaključku Glavnog odbora SDA.