Odluka Suda
610

Amir Zukić na slobodi, napustio zenički pritvor

Piše: E. S. H.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nakon višemjesečnog pritvora, generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić izašao je na slobodu. Zenički pritvor napustio je u crnoj Toyoti, javlja dopisnik Klixa.

Po njega je došao advokat Ahmed Žilić, u čijem je vlasništvu crna Toyota.

Zukić je u pritvoru KP Zenica proveo pet mjeseci. Uhapšen je 17. februara ove godine u okviru akcije "Bosna".

Iz Općinskog suda u Sarajevu za Klix.ba je ranije potvrđeno da je Zukiću ukinut pritvor i da su mu određene mjere zabrane.

Ročište povodom prijedloga za puštanje Zukića iz pritvora održano je jučer nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju optuženog, utvrdivši povredu njegovih prava.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara u okviru akcije "Bosna".

Apelaciju je podnio i zato što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju članovi porodice.

Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud BiH je na sjednici 18. jula donio zaključak da su Amiru Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

U predmetu "Bosna" je, osim Zukića, optuženo još osam osoba kojima je stavljeno na teret više krivičnih djela u vezi s nezakonitim zapošljavanjem.