|

Amir Zukić: Konačno je sve krenulo naprijed

Amir Zukić: Konačno je sve krenulo naprijed
34
F
FENA
22.12.2015. u 10:25
94
komentara
34

dijeljenja
Amir Zukić: Konačno je sve krenulo naprijed Amir Zukić
Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, sinergijom znanja, osjetila napredak. Poslije dugogodišnjeg zastoja deblokiran je put BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, ocijenio je u izjavi za Fenu generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Amir Zukić.
"Konačno je sve krenulo naprijed, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, usvojena je Reformska agenda čija je realizacija počela i ono što je najvažnije jeste da su se stekli uvjeti da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Veliki uspjeh, u teškoj i tubulentnoj godini, je i formiranje stabilnih parlamentarnih većina", kazao je Zukić.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH u godini koja je na izmaku, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima RS.

"I zaista je važno istaći napore predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na tom putu", kaže Zukić.

Također, 2015. godina je obilježila kontinuirano iznalaženje kreditnih linija kod prijateljskih zemalja.

"Ono što bih posebno izdvojio u sportu jeste uspjeh Amela Tuke, koji je i zasluženo dobio priznanje za najboljeg sportistu godine i osvojenu titulu prvaka Evrope kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njihovi uspjesi su obogatili, ne samo godinu, već i sportsku historiju naše Bosne i Hercegovine. I da ne zaboravimo posjetu Angele Merkel i papa Franje", naveo je.

Kao najveće izazove za BiH u 2016 godini izdvojio je EU integracije i priključenje BiH NATO-u, što je osnovni uslov za budući procese.

"Također, moram spomenuti da je za BiH veliki izazov stabilizacija sigurnosne situacije", rekao je Zukić.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...