Akcija Bosna
633

Amir Zukić bi uskoro mogao na slobodu, Ustavni sud BiH utvrdio da su mu povrijeđena prava

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio apelaciju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici, utvrdivši da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Amir Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara 2017. godine u okviru akcije "Bosna".

Također je podnio apelaciju što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja 2017. godine koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju žena i djeca.

Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici donio zaključak da su Amiru Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Kontaktirali smo advokaticu Amira Zukića Senku Nožicu koja nam je potvrdila da će već danas zatražiti puštanje iz pritvora svog klijenta, ali da je konačna odluka na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ipak, kazala je da bi se odluke Ustavnog suda morale ispoštovati, jer je tako bilo i u svim prethodnim slučajevima, kada ustavni sud utvrdi povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost.

"Ova odluka Ustavnog suda BiH obavezujuća je za i Općinski sud u Sarajevu i Kantonalni sud u Sarajevu - koji su dosada na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donisili rješenja o protvoru i produženjima pritvora Amiru Zukiću", kazao je za Klix.ba Zukićev advokat Ahmed Žilić.