|

Amfore iz Hutovog blata nemoguće prebrojati!

Amfore iz Hutovog blata nemoguće prebrojati!
0
F
FENA
12.11.2007. u 12:00
0
komentara
0

dijeljenja
Amfore iz Hutovog blata nemoguće prebrojati!
Količina fragmenata amfora, koje su bile teret jednog od dva broda nađena u Hutovom blatu, tolika je da ih je za sada nemoguće prebrojati, izjavila je danas za Agenciju FENA voditeljica stručnog tima mr. Snježana Vasilj.
Mr. Vasilj je navela da je od nastavka podvodnih arheoloških radova na lokalitetu Desilo, gdje su u martu pronađena dva prva ikad otkrivena ilirska broda, stara 2.200 godina, iz vode također izvađeno 150 čepova amfora sa žigovima radionica.

Posebno je istaknula da je s dubine od 6,9 metara izvađena izvrsno očuvana željezna sjekira, a ovaj nalaz je ocijenila "fenomenalnim".

Sjekira je nađena uz rebra jednog broda, zajedno s fragmentima keramike s neke fine strukture. Članovi stručnog tima misle da ova sjekira nije bila teret brodova nego da je starija od njih i da je ilirskog porijekla.

Podvodni arheološki radovi u Hutovom blatu, u kojima učestvuju i ronioci Ronilačkog kluba "Neretva" iz Mostara te eksperti Hrvatskog restauracijskog zavoda - Odsjek za podvodnu arheologiju trajat će do srijede, a finansira ih Federalno ministarstvo kulture i sporta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.