BiH
0

Amerikanci za ustavne promjene u BiH

FENA
Američki državni podtajnik Nicholas Burns pozvao je u petak parlament BiH da usvoji predložene ustavne promjene, uključujući ukidanje kolektivnog predsjedništva i njegovu zamjenu jednim predsjednikom države.

Američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns sastao se u Washingtonu s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schwarz-Schillingom i nakon susreta pred novinarima izrazio nadu da će oba doma parlamenta BiH do kraja sedmice usvojiti ustavne promjene.

"Pozivamo članove parlamenta bilo da su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi da misle na budućnost svoje zemlje i glasaju za ustavne reforme koje će trojicu predsjednika zamijeniti jednim", rekao je Burns, javila je Hina.

Najveće političke stranke u BiH, uključujući HDZ, postigle su u martu sporazum o ustavnim promjenama koje bi do kraja aprila trebao usvojiti parlament BiH. Njima se jačaju centralne institucije vlasti u BiH novim načinom izbora članova predsjedništva kroz parlament, proširuju sastav i ovlasti centralne vlade i zastupničkog doma parlamenta i prenose dodatne ovlasti s entiteta na državu BiH.

Burns je jasno dao do znanja da su Sjedinjene Države i dalje pogonska snaga iza promjena ustava. "Sjedinjene Države vrlo blisko surađuju s Evropskom unijom i visokim predstavnikom Schwarz-Schillingom kako bi osigurale da političke stranke shvate da je to kolektivna želja međunarodne zajednice", rekao je Burns.

Ustavne promjene u BiH imaju i svoje protivnike poput Stranke za BiH koja je protiv entitetskog ustroja države, nekih hrvatskih stranaka i Katoličke crkve koja smatra da će opstanak entiteta i smanjenje uloge Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH učvrstiti neravnopravnost Hrvata.

Schwarz-Schilling je rekao kako je o toj temi imao dobre razgovore s kardinalom Vinkom Puljićem i papom Benediktom XVI. Visoki predstavnik je rekao da treba razdvojiti državu i crkvu i da crkva treba istupati kada se radi o ugrožavanju ljudskih prava kršćana. Međutim, kada je u pitanju dnevna politika, crkva treba uvidjeti što je za dobrobit cijele države, a ne samo jedne skupine ili vjere, rekao je Schwarz-Schilling.

Burns je kazao kako SAD želi da BiH postane ujedinjena, normalna, demokratska evropska država kako bi se na kraju oslobodila patronata međunarodne zajednice. Dodao je da je došlo vrijeme da se međunarodna zajednica započne "vrlo polako i oprezno" povlačiti iz BiH kako bi "lokalni politički čelnici mogli donositi glavne odluke u životu zemlje".