BiH
0

Amerikanci obilježili drugu godišnjicu terorističkih napada

Klix.ba
Diljem Sjedinjenih država u četvrtak su se ljudi sjećajli 11. septembra 2001. godine - dana kada su teroristički napadi na New York i Washignton na neki način za uvijek izmijenili sliku svijeta.

Kako prenosi Glas Amerike, na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi uništenog Svjetskog Trgovinskog Centra, dvjesto dječaka i djevojčica koji su izgubili svoje najbliže u napadima, čitali su abecednim redom imena stradalih.

Na Nultoj tački su se okupili i brojni članovi obitelji okupljenih , od kojih mnogi još nisu nikada uspjeli sahraniti ostatke svojih najbližih - naime, samo 54%ljudskih ostataka s mjesta terorističkog napada, do sada je identificirano.

U Washingtonu, u Bijeloj Kući, predsjednik Bush je predvodio minutu šutnje u 8:46 ujutro, tačni sat kada se avion obrušio u sjeverni toranj u New Yorku. Nakon vjerske službe u znak sjećanja na ubijene, predsjendik je rekao da će svoj dan okončati odlaskom u vojnu bolnicu u blizini Washingtona, kako bi visokim vojnim medaljama, Purpurnim Srcem, odlikovao 11 vojnika ranjenih u Iraku.

Ceremonija je održana i u samom Pentagonu, gdje je ministar obrane Donald Rumsfeld prevodio otvaranje nove vojne kapelice, i polaganje vijenca na obližnjem groblju velikana, u Arlingtonu. U Pennsylvaniji, na mjestu gdje je oboren četvrti oteti avion, također je održana skromna svečanost čitanja imena poginulih 40 putnika i članova posade.

Prisutnost predsjendika Busha u današnjim svečanostima namjerno je mala, kaže se iz Bijele Kuće, jer je sam predsjednik insistirao na tome, rekavši kako ova druga godišnjica mora biti mnogo više posvećena obiteljima i prijateljima ubijenih, i da im bude dozvoljeno da na se na miru, bez posebno strogih mjera sigurnosti, sjete svojih najdražih.