Manji broj kantona
51

Amerikanci iniciraju rekonstrukciju Federacije BiH

SRNA
Zgrada Vlade FBiH
Zgrada Vlade FBiH
Na inicijativu američke administracije, nakon skoro dvije decenije od formalnog uspostavljanja Federacije BiH trebalo bi da uslijedi njena rekonstrukcija, a u pogledu racionalnosti predlaže se smanjivanje broja kantona, sa deset na tri do pet.

Proces će se odvijati u 2013. godini između dvije etape izbora. Iako zapadne diplomate navode kako ne postoje konkretni prijedlozi autora ove inicijative, Večernji list saznaje da postoji okvir koji je za sada vodilja.

Prvi cilj rekonstrukcije je da se obezbijedi jeftinija država, drugi cilj je da se Hrvati osjećaju ravnopravnijim nego što su to objektivno danas, a treći cilj je da se na izvjestan način Bošnjacima potvrdi dominantan uticaj.

Prema najavama trebala bi se ojačati uloga entitetskih institucija, parlamenta i vlade, te je moguće i povećanje broja resora za koje su nadležne entitetske vlasti. Prema navodima zapadnih diplomata, do sada su obavljeni razgovori sa većinom političkih predstavnika u BiH od kojih je zatraženo da istaknu svoje stavove oko mogućih gledanja na buduća rješenja.

Zamišljeno je da se pripreme koje bi donijele promjene granica unutar Federacije odvijaju u tri faze, tvrde zapadne diplomate. Nakon što se obave razgovori sa političkim strankama, uslijedilo bi isticanje načelnih prijedloga i javna rasprava, te na kraju direktni politički pregovori između najvažnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Poslanica Evropskog parlamenta i članica Komisije za jugoistočnu Evropu Doris Pack odranije je zagovarala promjenu broja kantona u Federaciji BiH. "Previše opština, deset kantona sve u svemu oko 160 ministara i njihovog osoblja. Zamislite koliki je to trošak za jedan tako maleni entitet", navela je Pack.