Ispraćen iz Crne Gore
257

Amerikanac Eric Larson iza 15. jula postaje savjetnik za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

A. B.
Eric Larson, Foto: Amra Zejneli (Radio Slobodna Evropa)
Eric Larson, Foto: Amra Zejneli (Radio Slobodna Evropa)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je orden crnogorske zastave drugog stepena višem savjetniku u Ambasadi SAD-a u Podgorici Ericu Larsonu, a koji bi inače, kako Klix.ba nezvanično saznaje iza 15. jula trebao doći u Kanton Sarajevo i preuzeti dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije.

Đukanović je Larsonu uručio orden za njegov izuzetan doprinos, navedeno je to na zvaničnoj stranici predsjednika Crne Gore, te je istaknuto da je imao značajnu saradnju s državnim organima ove države i pružio je podršku u kreiranju i realizaciji reformi koje su vodile ka unapređenju vladavine prava u njoj.

Eric Larson inače ima sveobuhvatno tužilačko iskustvo u regionu, uključujući iskustvo u radu na slučajevima korupcije. Radio je kao međunarodni tužilac u BiH i u okviru EULEKS-a na Kosovu.

Ranije je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao i u Kongu i Austriji.

U martu ove godine su predstavnici Ambasade SAD-a i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo, Erduan Kafedžić održali sastanak na kojem su potvrdili nastavak svoje dugogodišnje saradnje te su tada u zajedničkoj izjavi najavili da će Eric Larson svoju funkciju u Sarajevu preuzeti u prvoj polovini godine.

Kako je već navedeno, iza 15. jula Larson bi trebao početi raditi u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo.