Mito i korupcija
2.7k

Amerika uvela sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

M. G.
Na stranici Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije našli su se danas član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, nedavno su iste sankcije uvedeme Miloradu Dodiku, Milanu i Tijani Tegeltiji te Alternativnoj televiziji iz Banje Luke.

Šta će tačno značiti sankcije u ovom slučaju bit će poznato nešto kasnije, ali se pretpostavlja da se individualne sankcije prema Sarajliću i Tadić odnose na zabranu putovanja u SAD te blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Inače, Sarajlić je drugi političar sa područja Federacije BiH kojem su uvedene sankcije. Ranije su sankcije uvedene Mirsadu Kukiću.

Sarajlić je državni delegat u Domu naroda, a u vezu s korupcijom i zloupotrebom položaja se dovodi između ostalog zbog afere "Asim", koja se odnosi na sporni snimak prilikom kupovine delegata za izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U tom slučaju Sarajlić je obećao zaposlenje supruzi delegata u zamjenu za njegov glas.

Amerikanci Sarajlića stavljaju na crnu listu i zbog toga što je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na javno preduzeće BH Telecom gdje je vršio pritisak na proces zapošljavanja, a prema navodima u obrazloženju i lično prihvatao novac u zamjenu za posao. U tom procesu Sarajlić je navodno za zaposlenje preporučio osobe koje su dosta manje kvalifikovane, što je narušilo integritet kompanije.

Gordana Tadić je trenutno tužiteljica Tužilaštva BiH i donedavna glavna državna tužiteljica. Njen mandat obilježen je brojnim aferama. Smijenjena je jer predmete tužiocima nije dodjeljivala po automatizovanom sistemu u CMS-u. Također je kroz svoj rad promovirala i lične interese što je bio razlog d azavrši na američkoj crnoj listi.

Sarajliću i Tadić se ovim sankcijama blokira imovina ukoliko je imaju u SAD-u te im se zabranjuje i poslovanje u toj zemlji. Također zabranjeno je svim američkim državljanima poslovanje sa osobama koje su na crnoj listi Američkog ministarstva finansija.