Crna lista OFAC-a
1

Amerika sankcionisala i Edina Gačanina: Vođa narko-kartela u kojem su ljudi iz BiH

N. V.
Edin Gačanin
Edin Gačanin
Ministarstvo finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država je danas stavilo na crnu listu nekoliko državljana Bosne i Hercegovine, a među njima i narkobos Edin Gačanin.

Pored njega su na crnoj listi još završili Osman Mehmedagić i Dragan Stanković, a o Gačaninu je napisano da je riječ o značajnom trgovcu narkoticima na Balkanu koji je doprinio distribuciji u svijetu.

"Edin Gačanin jedan je od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Rodom je iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela Tito i Dino, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH", navedeno je.

Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije stavio na listu zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

"OFAC danas imenuje Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa", napisano je.

Današnje sankcije Gačaninu blisko su koordinisane sa američkom upravom za borbu protiv droga, Agencijom Evropske unije za saradnju u provođenju zakona (Europol) i vladama Holandije, Francuske i Belgije.