Benjamin Cardin
0

'Amerika dijeli budućnost BiH'

SRNA
Benjamin Cardin
Benjamin Cardin
Predsjedavajući Komisije američkog Kongresa za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin izjavio je večeras da su američki kogresmeni došli u BiH da slušaju, ali i da kažu da SAD dijele budućnost BiH integrisane u evroatlantske institucije, EU i NATO.

"To se naravno može dogoditi jedino na način da BiH ima efikasnu vladu, koja će imati poštovanja prema entitetima", smatra je Cardin, koji predvodi delegaciju kongresa SAD u BiH.

On je dodao da je  ova posjeta veoma bitna, jer, kako je rekao, BiH predstavlja značajan dio američke strategije i politike.

"To su one poruke koje ste imali priliku da čujete i prilikom nedavne posjete potpredsjednika SAD  Džozefa Bajdena BiH", rekao je Cardin i dodao da se on i kongresmeni raduju svim budućim sastancima u BiH kojim bi, kako je naveo, mogli da unaprijede ove ciljeve.

Domaćin susreta američki ambasador u BiH Charles English rekao je da posjeta delegacije američkog Kongresa predstavlja znak velikog i dubokog interesovanja koje SAD pokazuju prema BiH. 

Delegacija američkog Kongresa, koju čine predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin i kopredsjedavajući Elsie Hastings, boravi danas i sutra u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Iz Amabasade SAD ranije je najavljeno da će težište razgovora  biti na međunarodnoj saradnji i pružanju podrške reformama koje su neophodne da BiH postane članica EU i NATO.
Večerašnjem sastanku u Sarajevu prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić, premijer Srpske Milorad Dodik, član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak, lider SDA Sulejman Tihić, lider HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.