Privredni kriminal
15

Američko udruženje pravnika pozdravilo rad Tužilaštva KS u predmetu "Pravda"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američko Udruženje pravnika (American Bar Association - ABA) pozdravilo je predmet "Pravda" koji vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U okviru predmeta "Pravda" podignuta je optužnica protiv 38 osoba, uključujući onu protiv Alije Delimustafića. Grupu se sumnjiči za malverzacije nekretninama, čime je stečena protupravna imovinska korist od blizu 10 miliona konvertibilnih maraka.

Američko Udruženje pravnika ističe i ulogu šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva KS Sanina Bogunića koji je naveo korištenje ad hoc istražne i izvršne grupe kao ključ uspjeha u predmetu "Pravda". Također, Američko Udruženje pravnika piše kako će spomenuti pristup biti korišten i u budućnosti.

Podsjećamo, Alija Delimustafić se trenutno nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza te od opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Alije Delimustafića i drugih.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. Dakle, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine s umrlih osoba knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.