{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini obrazovna spona između dijaspore i domovine

S
6.6.2008. u 15:44
0
0
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini obrazovna spona između dijaspore i domovine
0
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini obrazovna spona između dijaspore i domovine
Nedavno su predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini gosp. Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora i Jasmina Azabagić, akademska menadžerica, boravili u St. Louisu, gradu u saveznoj američkoj državi Missouri.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Povod tome bio je učešće na tradicionalnom trinaestom susretu Bošnjaka Sjeverne Amerike. Podršku susretu obezbijedili su Bošnjaci iz svih krajeva Amerike, Kanade, Bosne i Hercegovine, Turske, te ostalih dijelova Europe. U St. Louisu su u vrijeme susreta boravili duhovni, intelektualni, socijalno-politički aktivni Bošnjaci, s namjerom da svojim prisustvom daju lični doprinos u razmjeni mišljenja i aktivnom razvoju bošnjačke državne, političke, kulturne i tradicionalne misli.

Prvi radni dan Kongresa bio je namijenjen prezentacijama obrazovnih i lobističkih institucija, u okviru čega je, prezentaciju o Američkom univerzitetu u BiH, upriličio gosp. Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora. Ovom je prilikom prisutnima predočeno strateško, prostorno i sadržajno širenje AUBIH.

Gosp. Prcić naglasio je da strategiju širenja AUBIH temelji na analizama evidentiranih društveno političkih potreba u Bosni i Hercegovini, ali i potreba koje su uočene u procesu eurointergracija, odnosno, parafiranju Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Istaknuta je važnost i značaj potrebe ulaganja dijaspore u bosanskohercegovačko obrazovanje. Otvorena je mogućnost da se omladina vrati iz Sjedinjenih Američkih Država u svoju domovinu, kako bi se školovala.

Na ovaj jedinstven način učvrstile bi se veze između dijaspore i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da AUBIH u Bosni i Hercegovini obezbjeđuje američki sistem obrazovanja. Profesori su stručnjaci iz Amerike koji realizuju akademske programe kompatibilne Univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i istovremeno usklađene sa Bolonjskim procesom. Dakle, uslovi obrazovanja apsolutno su identični, samo što mladi ljudi sada imaju priliku živjeti i obrazovati se u domovini, nakon čega svoja znanja mogu primjenjivati bilo gdje u svijetu.

Tokom školovanja bit će im pružena i prilika da svoje mjesto nađu u domovini. Fakulteti u okviru AUBIH fokusirani su na produkciju eksperata iz oblasti međunarodnih finansija i bankarstva, digitalne ekonomije i informacionih tehnologija, te međunarodnog prava i diplomatije.

Zanimljivu prezentaciju održali su i mladi iz Hartforda, koji su prisutnima prezentirali fondaciju “Mojoj Domovini”, čiji cilj jeste edukacija mladih u Bosni i Hercegovini.
Važno je također, istaći da je u okviru Kongresa, u svečanoj sali Promenada u hotelu "Riverfront Hyatt St. Louis” priređena Kongresna gala večera na kojoj je prisustvovalo oko hiljadu ljudi.

Uz večeru i svečani program prisutnima su se obratili specijalni gosti 13. Susreta Bošnjaka, dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, te Francis Slay, gradonačelnik St. Louisa i dr. Bisera Turković, ambasador BiH u Washingtonu. U ime organizatora prisutnima su se obratili domaćini mr. Muhamed Hasić, imam u Islamskom centru i Murat Muratović, predsjednik Organizacionog odbora 13. Susrete Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: