Prvi digitalni univerzitet u BiH i regiji
16

Američki univerzitet u BiH uveo "pametne" učionice

Anadolija
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) pokrenuo je program digitalizacije kompletnog obrazovnog procesa i time postao prvi digitalni univerzitet u BiH i jugoistočnoj Evropi. AUBiH se tako uključio u proces koji je širom svijeta radikalno preoblikovao akademsku praksu u svim oblastima visokog obrazovanja.

"AUBIH prati savremena svjetske tehnološka dostignuća u oblasti univerzitetske edukacije. Očekujemo da će i druge visokoškolske ustanove u regiji slijediti taj trend", istakao je predsjednik AUBiH Esmir Ganić.

Američki univerzitet je u nastavni proces uveo tzv. "pametne" (smart) učionice, te tablet računare i elektronske knjige, kao i program "učenja na daljinu" putem interneta.

U nastavi se koriste i tzv. "interaktivne elektronske table" s internet vezom (smart boards). Sva predavanja se snimaju i studenti mogu da ih gledaju putem online sistema. Svi studenti primarno koriste digitalne udžbenike eminentnih svjetskih autora.

Ocjenjivanje studentskih radova vrši se elektronskim unosom ocjena u sistem, a u nastavi se koristi i softver koji onemogućava “varanje” na testovima, što garantuje fer način ocjenjivanja znanja studenata.

"Sada kada AUBiH postaje i prvi digitalni univerzitet u BiH, studenti će imati mogućnost da do šest puta brže savladaju nastavne sadržaje i steknu relevantna znanja, te ostatak vremena posvete sticanju praktičnih vještina na praksama u nekim od najeminentnih firmi i institucija u BiH i SAD-u", kazao je predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić.

Profesor menadžmenta Malcolm Duerod istakao je kako je velika komparativna prednost Američkog univerziteta u BiH interdisciplinarni pristup.

"Ovaj moderni pristup obrazovanju omogućava našim diplomantima da prosperiraju u novoj digitalnoj ekonomiji koja naglašava kreativnost", podvukao je Duerod.

Sudent Američkog univerziteta u BiH Armin Ljuca pojasnio je da je digitalizacija univerziteta značila preokret za studente AUBIH. “Sva snimljena predavanja studenti mogu ponovo pregledati što nam olakšava učenje. Takođe, možemo zajednički spremati ispite online, a imamo i pristup digitalnim bibliotekama, pa možemo putem interneta pristupiti svim e-knjigama i materijalima koji nam trebaju za nastavu”.