BiH
0

Američki univerzitet u BiH dodijelio zvanje "počasni doktor nauka" penzionisanom generalu Jamesu A. Adkinsu

Klix.ba
U Domu Oružanih snaga BiH Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) dodijelio je zvanje "počasni doktor nauka" penzionisanom generalu Jamesu A. Adkinsu.

Počasni doktorat generalu Adkinsu dodijeljen je za njegove velike zasluge u razvijanju boljih odnosa između Nacionalne garde države Maryland, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), institucija i naroda Bosne i Hercegovine, za vrijeme njegovog mandata komandanta Nacionalne garde države Maryland.

AUBiH je prepoznao cjeloživotni društveni angažman generala Jamesa A. Adkinsa, tokom kojeg je dao ogroman doprinos edukaciji, zdravstvu, sektoru energije i drugih područja.

Svečanost u povodu dodjele počasnog doktorata generalu Jamesu Allenu Adkinsu organizovana je u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH u prisustvu političkih, diplomatskih, vojnih, javnih i akademskih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Pozdravnim govorom obratila se ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ističući: "Sjedinjene Američke Države bile su i ostaju strateški partner broj jedan Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane. Maryland osjećamo svojom sestrinskom državom. Ponosimo se našom 13-godišnjom saradnjom i uzdamo u buduću potporu i posvećenost u razvoju odnosa koji će u konačnici rezultirati ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO i Europsku uniju".

Nakon ministrice Pendeš publici se obratila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack naglasivši da već dugo poznaje generala Adkinsa i da joj je drago da general prima, zasluženi, počasni doktorat kao nagradu za svoj cjelokupni doprinos BiH.

Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić, u svom govoru istakao je doprinos generala Adkinsa programu međunarodne saradnje između MOBiH-a, OS BiH-a i Nacionalne garde države Maryland, s posebnim naglaskom na generalov mandat od 2008. do 2015. godine, kako kroz program vojska-vojsci, tako i kroz programe predstavljanja saradnje i aktivnosti u područjima vojska-civili i civili-civili.

Nakon primanja zvanja "počasni doktor nauka" general James A. Adkins naglasio je: "Partnerstvo sa OS BiH je jedno od najboljih. Ponosni smo nazvati ih svojim partnerima. Bila mi je čast hodati putem ka NATO članstvu OS BiH. Vaši vojnici su služili rame uz rame sa mojim vojnicima u borbi. Moja ljubav prema vašoj državi, njenim ljudima i prirodnim ljepotama, će trajati do kraja mog života".