BiH
0

Američki univerzitet daje stipendije maturantima

FENA
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini, koji stipendira maturante širom BiH u okviru projekta "Milion dolara za američki san“, danas je u Tuzli svečano dodijelio plakete stipendistima.

Ove godine je iz vlastitih resursa osigurao više od 1.500.000 KM (oko milion dolara) za četvorogodišnje školarine za 22 srednjoškolca u Federaciji i Republici Srpskoj.

Dobitnici besplatnih četvorogodišnjih stipendija su: Dajana Beronja iz Gimnazije Gradiška, Emir Burić, Gimnazija Lukavac, Vanja Čeifović iz Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, Dajana Čelebić, gimnazistkinja u Katoličkom školskom centru "Sv. Franjo“ u Tuzli, Velida Dedić iz mostarske Druge gimnazije, Nataša Domić, učenica Ekonomske škola u Banjoj Luci, Ema Holub iz Opće realne gimnazije - Katolički školski centar Sarajevo, Nadira Islamović iz tuzlanske Gimnazije "Meša Selimović“, Armin Ljuca iz Gimnazije "Vaso Pelagić“ u Brčkom, Edita Marić iz Opće gimnazije Mostar, Marijana Markotić, učenica Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru, Ahmet Novalić iz gradačačke Gimnazije "Mustafa Novalić“, Nihad Obradović, učenik Opće gimnazije u Zenici, Edina Osmančević iz cazinske Gimnazije, Amar Pap, učenik Pete gimnazije u Sarajevu, Aladin Purić koji pohađa Gimnaziju u Bihaću, Senad Redžić, učenik Gimnazije u Živinicama, Selma Smailagić iz Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, Ahmed Šećunović, učenik Gazi Husrev-begove medrese, Sumeja Šljivić iz Behram-begove medrese u Tuzli, Ilijana Todorović, učenica banjalučke Gimnazije i Mirela Turkić iz Gimnazije "Mustafa Kamarić" u Gračanici.

"Milion dolara za američki san" je društveno odgovoran projekt čiji je cilj razvoj i unapređenje visokog školstva u cijeloj BiH, ali i mogućnost stipendiranja najboljih učenika i učenika nepovoljnog materijalnog statusa.

Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija su rezultati u srednjoj školi, znanje engleskog jezika i finansijsko stanje kandidata, dok su dodatni kriteriji učešće u takmičenjima, posebne preporuke, loše materijalno stanje i bez jednog ili oba roditelja.

"Konačan izbor jednog kandidata iz svake od 22 bh. srednje škole izvršio je Američki univerzitet nakon što su svi kandidati polagali prijemni ispit.

Izabrani će na svečanosti koja će biti upriličena tim povodom potpisati ugovore kojima se reguliše njihovo besplatno četverogodišnje školovanje“, pojasnio je rektor AUBiH prof. dr. Šefik Mulabegović.

U okviru ceremonije, stipendistima su uručene plakete, dok su direktorima njihovih škola u znak zahvalnosti za podršku u realizaciji projekta "Milion dolara za američki san" uručene zahvalnice.