Američki specijalci na Kozari zajedno vježbali s pripadnicima policije RS-a i SIPA-e

F
FENA
15.3.2019. u 16:15
24
68
Američki specijalci na Kozari zajedno vježbali s pripadnicima policije RS-a i SIPA-e
24
Američki specijalci na Kozari zajedno vježbali s pripadnicima policije RS-a i SIPA-e Foto: Vlada RS
Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u saradnji sa Kancelarijom vojnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegvoini i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na prostoru kasarne Kozara realizovali zajedničku vježbu sa ciljem unapređenja kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija.
Vježbi su prisustvovali direktor policije RS-a Darko Ćulum, vojni ataše Ambasade SAD u BiH Michael Tarquinto, predstavnik EUFOR-a brigadni general Gábor Horváth, te komandanti specijalnih jedinica MUP-a RS i SIPA-e.

Ovim aktivnostima, čiji je cilj unapređenje kapaciteta specijalnih snaga za reagovanje u svim vrstama kriznih situacija, te poboljšanje njihove međusobne komunikacije i djelovanja, prethodila je obuka.

U vježbi je učestvovalo 30 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, 30 pripadnika SIPA-e i šest pripadnika SOFLE tima (Tim za vezu snaga za specijalne operacije SAD).

Iz MUP RS-a podsjećaju da ostvaruje dugogodišnju saradnju s Timom za vezu snaga za specijalne operacije SAD, SOFLE timom, kroz koju je izvršeno niz obuka za unapređenje kapaciteta SAJ-a, a očekuje se i nastavak saradnje.


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: