Sigurnosna konferencija
54

Američki senatori Welch i Shaheen u Sarajevu: Nećemo napustiti vašu stranu

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ceremonija otvorenja Sarajevske sigurnosne konferencije ugostila je i dva značajna gosta iz Sjedinjenih Američkih Država, senatora Petera Welcha i Senatoricu Jeanne Shaheen.

Oni su u svojim obraćanjima još jednom potvrdili značaj Sjedinjenih Američkih Država kao saveznika i partnera Bosne i Hercegovine.

Senator Peter Welch izjavio je kako Sjedinjene Američke Države imaju zajednički interes za stablinost Zapadnog Balkana.

"Znamo da sigurnost ovog regiona utječe na cijeli evropski kontinent, ali i na Ameriku – u svemu ovom smo zajedno. Bosna i Hercegovina je prošlog decembra dobila kandidatski status za članstvo u EU, hajde da to ostvarimo. Budućnost Balkana je sa Zapadom, uvjeren sam u to. I vjerujem da budućnost Bosne mora biti u potpunosti evropska, sigurna, slobodna i u miru. I prikladno je da Evropska unija počne pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, i pozivam bosanske lidere koji su ovdje sa nama da urade sve u svojoj moći da pomognu taj proces. Mi u Americi nastavit ćemo našu podršku bosanskoj stabilnosti i sigurnosnim potrebama koje će omogućiti članstvo u Evropskoj uniji", zaključio je senator Welch.

Senatorica Shaheen naglasila je kako smo propustili priliku prije deset godina da ostvarimo značajan napredak prema EU integracijama te da ne smijemo ponovno propustiti taj trenutak.

"U razgovore o jačanju evropske sigurnosti, moramo uključiti i Zapadni Balkan", istakla je.

Senatorica Shaheen dodala je i da podrška Ukrajini također znači i podršku za Zapadni Balkan.

"Ne smijemo propustiti priliku da cementiramo put Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji. Kao izabrani dužnosnici, nismo birani da tražimo izgovore. Mi nećemo napustiti vašu stranu. Podrška Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Zapadnom Balkanu je snažna, dolazi iz obje stranke i odlučni smo da nastavimo podržavati potpune Euro-Atlantske integracije“.

Obraćanje ambasadora Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, Henka van den Doola također je potvrdilo posvećenost zemalja Zapadne Evrope unapređenju sigurnosti regiona.

"Svjedoci smo izrazito zahtjevnih trenutaka ne samo za ovaj region nego iza cijeli svijet kada je u pitanju stabilnost i sigurnost. Nizozemska vjeruje da je od presudne važnosti konstantno tražiti nova rješenja i modalitete kako bismo očuvali i poboljšali ove aspekte. Činjenica da će se u naredna dva dana razgovarati u ovako raznolikom okruženju o temama NATO integracija i sigurnosnih prioriteta Evropske Unije, te regionalnim i globalnim sigurnosnim izazovima, već je samo po sebi značajno ostvarenje", zaključio je van den Dool.