"Sloboda je blagoslov"
206

Američki senatori: Dok Putin bodri separatiste u BiH, SAD ostaju predane podršci državi

V. K.
Američki senatori podržali prodemokratski put BiH (Foto: Shutterstock)
Američki senatori podržali prodemokratski put BiH (Foto: Shutterstock)
Grupa američkih senatora koja je predložila rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine naglasila je kako su izuzetno ponosni na podršku koju SAD pruža BiH od 1992. godine.
Senatorica Jeanne Shaheen (Demokratska stranka), koja je ujedno i pokrenula rezoluciju, istakla je kako ovakva rezolucija šalje snažnu poruku Bosni i Hercegovini da Sjedinjene Američke Države stoje iza nje.

"Cijenim dvostranačku podršku ovoj rezoluciji, koja ne samo da slavi 30 godina nezavisnosti BiH, već potvrđuje podršku SAD-a njihovim prodemokratskim težnjama. Jačanje demokratije širom svijeta nikada nije bilo tako kritično kao danas dok gledamo ukrajinski narod u borbi za slobodu i demokratiju", rekla je Shaheen.

Senator Chris Murphy naglašava kako je Amerika predana podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u BiH.

"Drago mi je da sam se pridružio svojim kolegama iz obje stranke u prepoznavanju trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dok Putin istovremeno vodi rat u Ukrajini i bodri separatiste u Bosni i Hercegovini, prijeteći krhkom miru na Balkanu, Sjedinjene Američke Države su predane podršci prodemokratskim i antikorupcijskim reformama u zemlji", rekao je Murphy

Dik Durbin ističe kako je bosanski narod platio strašnu cijenu raspada bivše Jugoslavije.

"Nakon tolikog krvoprolića i patnje, ne smijemo dozvoliti da kvaritelji potkopaju teško izboreni mir. Pridružujem se svojim kolegama u uvođenju dvostranačke rezolucije za proslavu 30 godina nezavisnosti BiH", pojašnjava Durbin.

Senator Roger Wicker također je čestitao građanima BiH 30. godišnjicu nezavisnosti.

"Kao što smo svi nedavno podsjetili, sloboda i demokratija su blagoslovi koji se moraju stalno štititi. Sjedinjene Američke Države stoje uz sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet BiH i nadamo se da će njihovi lideri nastaviti raditi na jedinstvu i okončanju korupcije", pojašnjava Wicker.

Na kraju, senator Gary Peters je naglasio kako već 30 godina Bosanci idu putem slobode i demokratije.

"Od suštinske je važnosti da ostanemo nepokolebljivi u podršci njihovim naporima, posebno uzevši u obzir rusku agresiju u Evropi. U ovom trenutku, moramo reafirmirati našu posvećenost principima Dejtonskog sporazuma i radu s prodemokratskim nacijama koje teže miru i prosperitetu, uključujući BiH, Albaniju i druge balkanske nacije", rekao je Peters.