BiH
0

Američki Senat se uključuje u pomoć poplavljenim područjima u BiH i Srbiji

Klix.ba
U Senatu američkog Kongresa se razmatra rezolucija kojom se izražava sućut i podrška žrtvama historijskih poplava na zapadnom Balkanu.

Dokazani prijatelj BiH i Balkana senatorica Jeanne Shaheen je sponzorisala rezoluciju u vezi historijskih poplava na zapadnom Balkanu. Pored senatorice Shaheen za sada su ko-sponzori senatori Rob Portman i Chris Murphy. U rezoluciji se između ostalog navodi da su poplave imale uticaj na živote preko 500 hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji te da je kiša u Bosni i Hercegovini i Srbiji izazvala najveće potope u zadnjih 120 godina. Naročito se ističe i problem klizišta i dislociranih mina koje ponovo predstavljaju opasnost po sigurnost ljudi. Od američkih vladinih agencija kao i od USAID-a, Crvenog krsta, nevladinih organizacija i volontera traži se ubrzani angažman na pomoći regiji zapadnog Balkana u prevazilaženju posljedica historijskih poplava.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) primio je ovu vjest o razmatranju rezolucije od strane Senata direktno iz ureda senatorice Shaheen. Zahvaljujući saradnji koju AUBiH ima sa američkim Kongresom, Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, 20. maja neposredno poslije poplava, uputio je pismo svim članovima američkog Kongresa (100 senatora i 425 kongresmena) informišući članove Kongresa o historijskim poplavama na području zapadnog Balkana i apelujući za angažman američkog Kongresa kako bi se posljedice poplava prevazišle. Prcić je trenutno u Washingtonu gdje održava sastanke sa članovima američke administracije i Kongresa.