Razlog nije poznat
81

Američki sekretar Chollet prvo odložio posjetu BiH, a sada u potpunosti otkazao dolazak

S. Š.
Američki sekretar Derek Chollet otkazao je zvaničnu posjetu BiH (Foto: EPA-EFE)
Američki sekretar Derek Chollet otkazao je zvaničnu posjetu BiH (Foto: EPA-EFE)
Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet planirao je početkom mjeseca posjetu BiH. Međutim, posjeta našoj zemlji je otkazana, a razlozi nisu poznati.
Chollet je početkom decembra 2022. godine planirao posjetu Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te Belgiji.

Nažalost, nedugo nakon što je ozvaničio da će posjetiti naš region, Chollet je podijelio vijest da je zaražen koronavirusom i da putovanja mora prolongirati za početak nove godine.

Sada, nakon što su rezultati koronavirusa negativni i može putovati, Chollet je najavio diplomatsku posjetu državama na čijem spisku se, međutim, više ne nalazi BiH.

On će, kako je objavljeno na zvaničnoj stranici State Departmenta, posjetiti Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Srbiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Chollet se trebao sastati sa članovima Predsjedništva BiH i, kako je rekao, "potvrditi američku podršku nastavku napora da se stvori jedna funkcionalna, održiva, multietnička država". On je još rekao da je BiH među "najosjetljivijim zemljama" i da kao takva uživa podršku NATO-a, prvenstveno zbog negativnog utjecaja Rusije.

Međutim, nije poznato zbog čega je BiH izostala sa novog spiska zemalja koje ovaj američki državni sekretar planirati posjetiti.