Dvije konferencije
0

Američki programer i haker Richard Stallman u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Richard Stallman
Richard Stallman
Internacionalni univerzitet Burch (IBU) u cilju unapređenja obrazovnih aktivnosti bit će domaćin dvije veoma značajne konferencije Richarda Stallmana. Konferencije će biti na engleskom jeziku i otvorene su za javnost. Mjesto održavanja je kampus Univerziteta na Ilidži.

Prva konferencija na temu "Copyright vs. Community in the Age of Computer Networks" održat će se u srijedu, 19. maja 2010. godine u 11:00 sati u konferencijskoj sali Univerziteta.

Richard Stallman kao aktivista posvećen promociji ideje korištenja slobodnog softvera i drugih sloboda korisnika napravit će osvrt na globalne korporacije koje lobiraju za autorska prava kako bi povećali zaradu i ograničili mogućnost javnog pristupa tehnologiji. Dok se kompanije zalažu za drakonske kazne prekršiocima, Stallman u okviru Fondacije za slobodni softver, čiji je osnivač, daje poticaj otvorenom korištenju i otvaranju kodova u svrhu sveopšte dobrobiti zajednice.

Druga konferencija Richarda Stallmana na temu "Free Software Movement and the GNU/Linux Operating System" bit će održana 20. maja 2010. godine u 14:00 sati u konferencijskoj sali Univerziteta.

Stallman će govoriti o Fondaciji i pokretu za slobodni softver čije kampanje promovišu korisničko samostalno kontrolisanje vlastitih kompjuterskih aktivnosti. Pokret za slobodni softver razvio je GNU operativni sistem u cilju poticaja širenja ovih sloboda (GNU se jako često greškom dovodi u kontekst sa Linux operativnim sistemom).

RMS - Richard Matthew Stallman američki programer i haker javnosti je poznatiji kao osnivač GNU ideje slobodnog softvera i osnivač i aktivista Fondacije za slobodni softver (Free Software Foundation) te tvorac najpoznatije licence za slobodni softver, GNU GPL. Ovaj kontroverzni informatičar dobio je i mnoštvo nagrada i priznanja za svoj rad, a neke od njih su: ACM Grace Hopper, MacArthur Foundation, Electronic Frontier Foundation's Pioneer, Takeda za socio-ekonomsko dostignuće kao i nekoliko počasnih doktorata.

Za više informacija posjetite stranicu www.ibu.edu.ba.