{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki programer i haker Richard Stallman u Sarajevu

S
15.5.2010. u 14:30
0
13
Američki programer i haker Richard Stallman u Sarajevu
0
Američki programer i haker Richard Stallman u Sarajevu
Richard Stallman
Internacionalni univerzitet Burch (IBU) u cilju unapređenja obrazovnih aktivnosti bit će domaćin dvije veoma značajne konferencije Richarda Stallmana. Konferencije će biti na engleskom jeziku i otvorene su za javnost. Mjesto održavanja je kampus Univerziteta na Ilidži.
Prva konferencija na temu "Copyright vs. Community in the Age of Computer Networks" održat će se u srijedu, 19. maja 2010. godine u 11:00 sati u konferencijskoj sali Univerziteta.

Richard Stallman kao aktivista posvećen promociji ideje korištenja slobodnog softvera i drugih sloboda korisnika napravit će osvrt na globalne korporacije koje lobiraju za autorska prava kako bi povećali zaradu i ograničili mogućnost javnog pristupa tehnologiji. Dok se kompanije zalažu za drakonske kazne prekršiocima, Stallman u okviru Fondacije za slobodni softver, čiji je osnivač, daje poticaj otvorenom korištenju i otvaranju kodova u svrhu sveopšte dobrobiti zajednice.

Druga konferencija Richarda Stallmana na temu "Free Software Movement and the GNU/Linux Operating System" bit će održana 20. maja 2010. godine u 14:00 sati u konferencijskoj sali Univerziteta.

Stallman će govoriti o Fondaciji i pokretu za slobodni softver čije kampanje promovišu korisničko samostalno kontrolisanje vlastitih kompjuterskih aktivnosti. Pokret za slobodni softver razvio je GNU operativni sistem u cilju poticaja širenja ovih sloboda (GNU se jako često greškom dovodi u kontekst sa Linux operativnim sistemom).

RMS - Richard Matthew Stallman američki programer i haker javnosti je poznatiji kao osnivač GNU ideje slobodnog softvera i osnivač i aktivista Fondacije za slobodni softver (Free Software Foundation) te tvorac najpoznatije licence za slobodni softver, GNU GPL. Ovaj kontroverzni informatičar dobio je i mnoštvo nagrada i priznanja za svoj rad, a neke od njih su: ACM Grace Hopper, MacArthur Foundation, Electronic Frontier Foundation's Pioneer, Takeda za socio-ekonomsko dostignuće kao i nekoliko počasnih doktorata.

Za više informacija posjetite stranicu www.ibu.edu.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: