Krug 99
81

Američki profesor Pettigrew: Ne smijemo zaboraviti Srebrenicu jer je konstantno negiraju

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 posvetila je današnju redovnu sesiju genocidu u Srebrenici.

Govoreći o temi "Sjećanje na Srebrenicu - pravo na istinu!" profesor filozofije na Southern State Univerzitetu u Connecticutu prof.dr. Devide Pettigrew kako ne smijemo i ne možemo zaboraviti Srebrenicu i da se nje zbog negiranja koje je još prisutno putem cenzure i zastrašivanja preživjelih, nedovoljno sjećamo.

"Genocid u Srebrenici konstantno negiraju njegovi izvršitelji i Republika Srpska. Nedavno je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da nikada neće biti dozvoljena upotreba udžbenika koji govore o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je kako istina o Srebrenici nije dokazana čime odbacuje presude međunarodnih sudova. On pretpostavlja da je Radovan Karadžić heroj i govori u korist secesiji RS-a od BiH. Druga forma negiranja genocida u RS-u uključuje glorifikaciju počinitelja", rekao je Pettigrew.

Spomenuo je knjigu Hasana Nuhanovića "Zbijeg" za koju kaže da ne ostavlja sumnju da su Srbi pokušavali istrijebiti Bošnjake u zaštićenoj enklavi granatiranjem, bombardovanjem i oduzimanjem hrane. Naglasio je kako genocid ne može biti zaboravljen zbog preživjelih žrtava. Istakao je da je to bila "herojska borba, ne samo protiv velikih srpskih snaga, već i zbog gluvoće i neuspjeha međunarodne zajednice".

"Moramo podržati preživjele osobe koje to neće moći zaboraviti. Sjećanje preživjelih nije takvo da se može ostaviti po strani, kada to neko poželi. Ako se to desi, sjećanje će zauvijek posjedovati njih. Preživjeli se moraju zaštiti od dodatnog mučenja koje je izazvano konstantnim negiranjem i psihološkim zastrašivanjem. Naša je odgovornost da zapamtimo i ispričamo sve priče onih koji više ne mogu govoriti za sebe", zaključio je.

Autor knjige "Pod zastavom UN-a" i "Zbijeg" Hasan Nuhanović je zahvalio profesoru Pettigrewu kazavši da on ovdje dolazi već godinama, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH, regionu, a u Srebrenici pogotovo". Kazao je da negiranje genocida u Srebrenici traje 22 godine, i da je dužnost preživjelih ponavljati istinu.

"Oni ponavljaju laži, mi ponavljamo istinu - to je naša obaveza i dužnost jer drugog izbora nemamo", rekao je Nuhanović.