Nacionalni zakon
12

Američki predsjednici 58 puta proglašavali vanredno stanje, jednom i zbog BiH

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje na nacionalnom nivou kako bi osigurao sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom bez odobrenja Kongresa. Američki predsjednici su i ranije mnogo puta proglašavali vanredno stanje, a uz ostale je to i Bill Clinton uradio zbog rata u BiH.

Nacionalni zakon o hitnim slučajevima iz 1975. godine dopušta predsjedniku da proglasi vanredno stanje na nacionalnom nivou, tako što će ga uskladiti prema postojećim statutima. Američki predsjednici su od 1979. godine proglasili 58 vanrednih slučajeva, od čega je 31 još uvijek na snazi.

Prvi je Jimmy Carter proglasio vanredno stanje 14. novembra 1979. godine zbog iranske talačke krize, zbog koje je potom blokirana iranska imovina u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je to ujedno i jedini put kada je Carter proglasio vanredno stanje.

Bivši predsjednik Ronald Reagan je sedam puta proglasio vanredno stanje, George H. W. Bush pet puta, a Bill Clinton 17 puta.

Bill Clinton je, uz ostale, vanredno stanje proglasio tokom rata u Bosni i Hercegovini 25. oktobra 1994. godine, ukidanjem imovine i uvođenjem dodatnih mjera na područjima koja su bila pod kontrolom bosanskih Srba u Republici Bosni i Hercegovini. Vanredno stanje je ukinuto 2003. godine.

Listu svih vanrednih stanja koja su proglašavali američki predsjednici možete pročitati ovdje.