{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Američki posao u BiH još nije završen"

S
17.10.2009. u 15:51
0
23
"Američki posao u BiH još nije završen"
0
"Američki posao u BiH još nije završen"
Posljednjeg dana boravka u Washingtonu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se sastao sa kongresmenom Russom Carnahanom i senatorima Johnom McCainom i Claire McCaskill.
Tokom sastanaka sa američkim sagovornicima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da je strateški cilj BiH članstvo u NATO-u, te zatražio podršku od strane najistaknutijih predstavnika zakonodavne vlasti u SAD-u da pomognu BiH na tom putu.

Kako je naglasio, NATO se u našoj zemlji istovremeno doživljava i kao vojna i sigurnosna, ali i kao politička potreba, jer punopravno članstvo u NATO-u stabilizira i BiH, ali i cijeli region. Ukratko, NATO je institucija koja oslobađa od straha.
Glavna tema razgovora bila je podrška zakonu koji je u proceduri u američkom Senatu, a vezano za prijem BiH u NATO. Naime, prema senatskom prijedlogu zakona Bosna i Hercegovina i Crna Gora su dvije zemlje koje bi imale prioritet u procesu priključenja punopravnom članstvu u NATO-u, dok su i druge zemlje u regionu dobrodošle u tom procesu ali "ukoliko ispune sve predviđene uslove".

Kongresmen Carnahan je tokom srdačnog razgovora sa predsjedavajućim Komšićem naglasio da "američki posao u BiH još nije završen, ali da će sigurno biti završen".

Senator McCain je istakao da se ne mogu zaboraviti strahote koje je dogodile u BiH, da naša zemlja može računati da će američki Kongres i Senat podržati BiH na putu u članstvo u NATO-u, te da će se on lično angažovati na što snažnijoj podršci BiH, a sve u cilju eliminacije nepotrebno povećanih tenzija u BiH i stabilizaciji stanja u zemlji.

Senatorica Claire McCaskill je ocijenila neprihvatljivim to što je nekoliko velikih kompanija iz države Missouri, čiji je ona senator, otkazalo već dogovorene investicije i aranžmane u BiH, prioritetno u Distriku Brčko, i to isključivo zbog nestabilne političke situacije u našoj zemlji. Kako je naglasila, za demokratski svijet je neshvatljivo da je neko, iz straha od demokratskih promjena u BiH, spreman žrtvovati desetine hiljada radnih mjesta i stotine miliona dolara investicija, i to samo zbog sebičnih interesa, koji su protiv interesa svih građana BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, u okviru službenog boravka u Washingtonu, posjeto i štab Nacionalne garde Maryland, koja je imala ključnu ulogu u modernizaciji, opremanju, reformi i obuci OSBiH, a sve u cilju dostizanja NATO standarda. Tom prilikom Komšić je izrazio zahvanost komandantu Nacionalne garde generalu Atkinsu na dosadašnjoj pomoći našoj zemlji u procesu reformi OSBiH, te istakao značaj buduće vojne saradnje. Ovom prilikom, u sjedištu Nacionalne garde, predsjedavajućem Komšiću su prezentirana najnovija i najefikasnija sredstva u borbi protiv hemijskog, biološkog i atomskog oružja.

Na kraju svoje posjete Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se i sa Jamesom Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara Hillary Clinton, koji u ime SAD-a učestvuje u aktuelnim tzv. butmirskim pregovorima, saopšteno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: