{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki marinci sudjelovali u obuci pripadnika Vojne policije OSBiH

F
4.6.2010. u 17:49
0
2
Američki marinci sudjelovali u obuci pripadnika Vojne policije OSBiH
0
Američki marinci sudjelovali u obuci pripadnika Vojne policije OSBiH
Foto: Arhiv
Pod pokroviteljstvom Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (ODC) tim marinaca SAD-a iz rotacijskih snaga na Crnom moru, stacioniranih u Konstanci u Rumuniji, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 31. maja do 5. juna.
Marinci, koje su Oružane snage BiH (OSBiH) ugostile u kasarni Rajlovac, došli su u Sarajevo da upoznaju pripadnike Vojne policije OSBiH-a o najsavremenijoj opremi i taktikama upotrebe nesmrtonosnog naoružanja.

Tokom sedmice, marinci-instruktori radili su s kolegama iz OSBiH na formacijama za kontrolu nereda, borilačkim vještinama, te najmodernijim nesmrtonosnim projektilima i onesposobljavajućim sprejevima.

“Jedan od ciljeva ove profesionalne razmjene između naših vojski je da upoznamo Vojnu policiju OSBiH-a s tehnikama koje će možda upotrebljavati u budućim (međunarodnim) mirovnim misijama,” pojasnio je predstavnik ODC-a, kapetan Braxton Canfield.

“Od vitalnog je značaja, dodao je kapetan Canfield, da pripadnici Vojne policije posjeduju mogućnost kontrole potencijalno opasnih grupa ili pojedinaca bez namjerno izazvanih ozbiljnih povreda.”

Predstavnici ODC-a su uvjereni da će ova obuka pomoći Vojnoj policiji OSBiH da unaprijedi spomenute vještine.

Snage Vojne policije OSBiH-a su učestvovale u brojnim bilateralnim treninzima i programima razmjene sa američkom vojskom.

Na kraju ovog četverodnevnog treninga, tim marinaca i njihovi ODC-partneri dali su visoke ocjene vojnim policajcima.

Prema riječima kapetana Canfielda: “Riječ je o veoma talentovanim, sposobnim jedinicama a njihova izvrsna izvedba tokom ovosedmične razmjene, posebno tokom dijela posvećenog borilačkim vještinama, dokaz je njihovog profesionalizma i sposobnosti”, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: