Sarajevo
0

Američki kongresmeni u Predsjedništvu BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, kongresmene Russa Carnahana (Demokratska stranka, Missouri), Mikea Turnera (Republikanska stranka, Ohio) i Lynn Woolsey (Demokratska stranka, California), saopćeno je iz Predsjedništva.

Predsjedavajući Predsjedništva Komšić je kazao da BiH ima dva ključna cilja, a to su ulazak u NATO i EU. Prema njegovim riječima, na tom putu ima problema ali ciljevi nikad nisu dovedeni u pitanje.

On smatra da je ulazak u NATO za BiH sigurnosna činjenica ali i politički momenat koji, kako je rekao, može jako doprinijeti našem članstvu u EU.

Predsjedavajući Komšić je kazao da u BiH vlada paradoks kad je u pitanju odnos međunarodne zajednice prema nama jer teret rješavanja problema i reformi je na BiH uprkos činjenici da je BiH najviše napredovala kada su EU i SAD imale jedinstvenu politiku, ne samo prema BiH nego i prema čitavom Balkanu.

Izrazio je nadu da će SAD ostati u BiH bez obzira na budućnost Ureda visokog predstavnika jer, kako je rekao, BiH Sjedinjene Američke Države doživljava kao prijatelja i želi da tako bude i ubuduće.

Predsjedavajući Komšić je posebno naglasio da građani BiH žele stabilnost, da žive zajedno i da rade te da je liberalizacija viznog režima psihološki moment za njih jer će na taj način znati da su dio Evrope.

Govoreći o napretku BiH, posebno je istakao reformu odbrane i Distrikt Brčko.

Član Predsjedništva Haris Silajdžić kazao je da je za BiH ulazak u NATO i EU od izuzetne važnosti te da je to pitanje prosperiteta i stabilnosti BiH.

On je rekao da BiH može biti integrisano društvo ali da trenutno gubi model jednog pluralnog društva te iskazao nadu da će nešto od vrijednosti američkog društva, a to su spajanje a ne razdvajanje, prenijeti i u BiH.

Kazao je da se jako puno može učiniti na području edukacije jer se tu stvara društvo te naglasio da u BiH još ima primjera segregacije.

Kao posebno važno istakao je da se puno može učiniti i u izbornom sistemu, gdje, kako je rekao Silajdžić, još ima više etnokratije nego demokratije.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, on je rekao da je Sporazum između ostalog garantirao povratak koji se, kako je naglasio, nažalost nije desio, a to je po njemu centralni dio Dejtonskog sporazuma.

Silajdžić je također rekao da u BiH postoji problem prihvatanja rezulatata kršenja Dejtonskog sporazuma a ne rezultata implementacije Dejtonskog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izrazio nadu da su američki kongresmeni tokom boravka u BiH uvidjeli, kako je rekao, napredak koji je evidentan u BiH.

On je naglasio da građani BiH žele da žive u boljem svijetu, da je sada vrijeme kad se može napraviti odlučan korak ali da BiH treba moćan prijatelj poput SAD-a.

Prema njegovim riječima, ključno za BiH je usvajanje evroatlantskih vrijednosti.

Dodao je da lično ne osjeća podršku međunarodne zajednice na tom putu, posebno u operacionalizaciji, na putu BiH ka EU.

Prema Radmanovićevim riječima, BiH treba podrška prijatelja jer ona nije ta koja odlučuje o svom članstvu u evropskoj porodici a odgovornost za ulazak nije samo na BiH nego i na međunarodnoj zajednici.

Član Predsjedništva Radmanović je istakao i da se u posljednje vrijeme od pojedinih zemalja članica EU dobija poruka da BiH neće dobiti bezvizni režim. Prema njegovim riječima, to je loše jer bi posljedice osjećali građani. On je istakao važnost reformi i puta BiH ka EU i NATO-u ali i važnost ulaganja u BiH, kako evropskih zemalja tako i SAD-a.

Kogresmen Russ Carnahan je kazao da mu je drago što boravi u BiH, posebno što je jučer bio u Srebrenici.

“Jedno je čitati o genocidu koji se desio, a drugo je biti ovdje“, kazao je kongresmen Carnahan. Dodao je da uprkos tuzi i svemu što su vidjeli postoji velika nada za bolju budućnost BiH i da je to ono što su njihovi utisci iz Srebrenice.

Kongresmen Carnahan je tokom susreta iskazao snažan interes SAD-a za BiH i potvrdio veći angažman ove zemlje kako u regionu u cjelosti tako i u BiH.

Kongresmen Mike Turner je kazao da ga je jučerašnja posjeta Srebrenici podsjetila na veliku bol ali i da je vidio da postoji nada u bolju budućnost uprkos tragediji koja se dogodila.

Govoreći o BiH, rekao je da je postignut značajan napredak te da vjeruje u skori ulazak BiH u NATO a zatim i u EU te da su SAD posvećene BiH i tom njenom putu. Istakao je i da je veoma važno što se ljudi u BiH fokusiraju na mir a ne na mržnju ali i da treba unaprijediti segment obrazovanja, posebno rješiti segregaciju te također riješiti problem mina u BiH.

Prema njegovim riječima, mine su prepreka sigurnosti i ekononomskog razvoja BiH, a kazao je da će tražiti i da SAD izdvoje sredstva za deminiranje u BiH.

Kongresmenka Lynn Woolsey je kazala da ratno iskustvo BiH i zločini koji su se desili mogu biti primjer da se to nikada ne smije ponoviti i da su naučene lekcije.

Prema njenim riječima, cilj SAD je živjeti u boljem svijetu koji će pripadati svima.

Kongresmenka Woolsey je istakla da su integracija BiH i povjerenje važnije od ulaska zemlje u EU i NATO.

Da bi se došlo do toga, mora doći do pomirenja, nestale žrtve se moraju pronaći te se moraju uhapsiti počinioci zločina, istakla je.