Sastanak u Sarajevu
1

Američki kongresmen Nunes pozdravio napredak i reforme u BiH

Klix.ba
Članovi Prеdsјеdništva BiH primili su delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

Kongresmen Devin Nunes, predsjedavajući Stalne komisije za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a je izrazio zahvalnost na prijemu i dobrodošlici predsjedavajućem Draganu Čoviću i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za dosadašnju pomoć i podršku, te proaktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su informisali goste o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim osvrtom na evropske integracije, ističući da je Bosna i Hercegovina snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i da nastavi sa reformskim procesima i napretkom u ispunjenju uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Rečeno je da u Bosni i Hercegovini postoji jedinstven stav kada je u pitanju aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, te da se odvijaju potrebne aktivnosti vezano za ispunjenje neophodnih tehničkih uslova za aktivaciju.

Kongresmen Nunes je pozdravio ostvareni napredak i reforme koje je Bosna i Hercegovina sprovela i izrazio punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u pravcu jačanja institucija, vladavine prava i demokratije. Zaključeno je da stabilnost regije predstavlja prioritet i da je potrebno sprovesti potrebne reforme unutar Bosne i Herecgovine, te intenzivirati saradnju sa susjednim državama, kako bi se pojačala sigurnost Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se složili da je od zajedničkog interesa za obje zemlje jačanje međusobnih bilateralnih i multilateralnih odnosa na svim poljima, sa posebnim težištem na saradnji u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Diana Čekić.