BiH
10

Američki kongresmen Michael Turner: I u Daytonu se sve činilo nemogućim

Klix.ba
Michael Turner i Denis Prcić
Michael Turner i Denis Prcić
Američki kongresmen i donedavno predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a Michael Turner naglasio je još jednom važnost i izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u tokom susreta s predsjednikom Američkog univerziteta u BiH Denisom Prcićem.

Kongresmen Turner je u januaru 2011. godine preuzeo funkciju predsjednika američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, a od decembra 2014. do novembra 2016. godine obnašao funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a.

Istakao je kako se tokom svog mandata u više navrata susretao s bosanskohercegovačkim zvaničnicima i pozivao sve subjekte zakonodavne i izvršne vlasti u BiH da daju doprinos ispunjenju preuzetih obaveza za početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

"Ja sam uvijek podržavao BiH za dobijanje MAP statusa i za ulazak u NATO", poručio je Turner.

Predsjednik Američkog univerziteta u BiH iskoristio je priliku da dugogodišnjeg prijatelja BiH upozna s trenutnim aktuelnostima u BiH, kako u političkoj tako i društvenoj sferi.

Kongresmen Turner se prisjetio i dešavanja prije 22 godine kada je bio gradonačelnik američkog grada Dayton, u kojem se 1995. godine pregovaralo o zaustavljanju rata u BiH. Naglasio je kako su i tada određene stvari se činile nemogućim, ali je rješenje pronađeno.

Kongresmen je iskoristio priliku i da najavi novu posjetu BiH na poziv predsjednika Američkog univerziteta u BiH.