BiH
0

Američki kongres usvojio rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH

FENA
Kongres Sjedinjenih Država donio je Rezoluciju, kojom izražava mišljenje Senata, da je vrijeme da BiH počne raditi na stvaranju države sa funkcionalnijim, samoodrživim institucijama, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

U obrazloženju Rezolucije navodi se da su lideri BiH već postigli dogovor oko važnih reformi u oblasti utvrđivanja budžeta, obavještajnih službi, organa krivičnog gonjenja, ministarstva pravde, granične i carinske službe i sektora odbrane, te da su se oni 22. novembra prošle godine sastali u Washingtonu i potpisali izjavu kojom su izrazili opredijeljenost da će provesti ustavne reforme i nastaviti raditi na stvaranju djelotvornijih demokratskih institucija s većim ovlastima.

Također se ističe da da je imperativ da se promjene Ustava BiH usaglase do aprila kako bi stupile na snagu prije održavanja općih izbora u oktobru ove godine.

Rezulucijom se zahtijeva da svaki dogovor o ustavnim reformama u BiH treba ići u prilog principima demokratije i tolerancije, kao i da ustavne reforme trebaju biti u skladu sa ciljem ostvarivanja članstva u Evropskoj uniji i zemlju približiti tom cilju.

Naglašava se da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, potpuno demokratske i stabilne države na putu ka euroatlantskim integracijama.

Sve strane u pregovorima o reformi Ustava BiH trebaju sarađivati i tragati za kompromisnim rješenjima kako bi prvi paket amandmana na Ustav stupio na snagu prije opštih izbora u oktobru, kaže se u Rezoluciji.

Zatim se traži da svi oni koji su odgovorni za nasilje i okrutne zločine u BiH moraju prihvatiti odgovornost za ono što su počinili, čime će promovisati pomirenje među narodima BiH.

Na kraju rezolucije naglašava se da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju poštovati direktive Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, uhapsiti optužene za ratne zločine i predati bjegunce kako bi se suočili s pravdom pred Međunarodnim krivičnim tribunalom.