{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki kongres usvojio rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH

F
16.3.2006. u 08:24
0
0
Američki kongres usvojio rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH
0
Američki kongres usvojio rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH
Kongres Sjedinjenih Država donio je Rezoluciju, kojom izražava mišljenje Senata, da je vrijeme da BiH počne raditi na stvaranju države sa funkcionalnijim, samoodrživim institucijama, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.
U obrazloženju Rezolucije navodi se da su lideri BiH već postigli dogovor oko važnih reformi u oblasti utvrđivanja budžeta, obavještajnih službi, organa krivičnog gonjenja, ministarstva pravde, granične i carinske službe i sektora odbrane, te da su se oni 22. novembra prošle godine sastali u Washingtonu i potpisali izjavu kojom su izrazili opredijeljenost da će provesti ustavne reforme i nastaviti raditi na stvaranju djelotvornijih demokratskih institucija s većim ovlastima.

Također se ističe da da je imperativ da se promjene Ustava BiH usaglase do aprila kako bi stupile na snagu prije održavanja općih izbora u oktobru ove godine.

Rezulucijom se zahtijeva da svaki dogovor o ustavnim reformama u BiH treba ići u prilog principima demokratije i tolerancije, kao i da ustavne reforme trebaju biti u skladu sa ciljem ostvarivanja članstva u Evropskoj uniji i zemlju približiti tom cilju.

Naglašava se da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, potpuno demokratske i stabilne države na putu ka euroatlantskim integracijama.

Sve strane u pregovorima o reformi Ustava BiH trebaju sarađivati i tragati za kompromisnim rješenjima kako bi prvi paket amandmana na Ustav stupio na snagu prije opštih izbora u oktobru, kaže se u Rezoluciji.

Zatim se traži da svi oni koji su odgovorni za nasilje i okrutne zločine u BiH moraju prihvatiti odgovornost za ono što su počinili, čime će promovisati pomirenje među narodima BiH.

Na kraju rezolucije naglašava se da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju poštovati direktive Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, uhapsiti optužene za ratne zločine i predati bjegunce kako bi se suočili s pravdom pred Međunarodnim krivičnim tribunalom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: