Tenzije s Iranom
94

Američki državljani upozoreni i na opasnost putovanja i boravka u BiH

A. B.
Screenshot: Upozorenje je objavljeno na zvaničnoj stranici OSEC-a
Screenshot: Upozorenje je objavljeno na zvaničnoj stranici OSEC-a
Na zvaničnoj stranici Američke agencije za procjenu rizika u svijetu (OSAC) jučer je objavljeno upozorenje građanima SAD-a koji namjeravaju putovati i boraviti u BiH.

Kao razlog navedene su trenutne povećane tenzije na Bliskom istoku, tačnije, između Irana i Iraka, a koje mogu biti opasne po sigurnost građana SAD-a u inostranstvu.

Kako je navedeno, Američka ambasada će blagovremeno obavještavati građane o svim novijim dešavanjima, ali i rizicima. U svom upozorenju naveli su nekoliko uputa za posjetioce našoj državi.

"Budite svjesni svog okruženja, a posebno oprezni na mjestima koje posjećuju turisti, isplanirajte ličnu zaštitu i uvijek imajte uz sebe spremne i ažurirane putne dokumente", savjetovali su iz ove američke agencije.

Ovih dana upozorenja su izdata i za druge države, između ostalog, za Austriju, Ukrajinu, Gvatemalu, Belgiju, Mađarsku, Argentinu, Burundi.

Američki State department osnovao je OSAC kao posebno tijelo u saradnji sa privatnim sektorom, a koje se bavi nadzorom i prikupljanjem informacija o potencijalnim rizicima za građane SAD-a koji se nalaze van države.