BiH
0

Američki analitičari pesimistični u vezi s napretkom reformi u BiH

FENA
Nakon nedavnih izbora u Bosni i Hercegovini američki analitičari manje su optimistični u pitanju mogućnosti da u našoj zemlji u skorije vrijeme ojača središnja vlast.

Steven Mayer, stručnjak za Balkan koji predaje na Nacionalnom univerzitetu za odbranu u Washingtonu, kaže da su nakon izbora koji su održani prvog oktobra "ojačale nacionalne opcije" Srba, Bošnjaka i Hrvata.

"Izbori su bili vrlo važni. Ne zato što Washington kaže da su bili važni, već zbog toga što su oni zacementirali etničke podjele u zemlji", smatra Mayer.

U obje federalne jedinice pobijedile su stranke koje nisu toliko zainteresirane za kompromis i nacionalno pomirenje. U bošnjačko-hrvatskoj Federaciji BiH vodeća je stranka koja se zalaže za ukidanje srpskog entiteta – gdje je pak pobijedio političar koji podržava ideju o referendumu kojim bi se Republika srpska pridružila Srbiji.

Bruce Hitchner, predavač na Sveučilištu Tufts, angažiran je na ustavnoj reformi BiH. On također smatra da su nedavni izbori usporili provođenje političkih promjena.

Bosanskohercegovački parlament je nedavno, neznatnom većinom, odbacio prijedlog osam stranaka da se vlast na državnoj razini više centralizira, a da entiteti postanu slabiji.

Evropska unija i Sjedinjene Države pozvale su međutim na obnovu reformi, od kojih bi prva trebala biti ujedinjenje policije. U svijetu postoji zabrinutost da će razjedinjena i slaba BiH destabilizirati Balkan neposredno pred donošenje ključnih odluka o statusu Kosova.

Prilikom nedavne posjete Washingtonu hrvatski premijer Ivo Sanader založio se za pregovore između predstavnika triju naroda u BiH te upozorio da ne smije biti nametnutih rješenja.

"Nametnuti neko rješenje bilo kome od tri naroda bilo bi pogrešno. Hrvatska pozicija glasi – autonomna, suverena BiH, bez podjela, bez odjeljivanja, bez referenduma o neovisnosti u RS-u", izjavio je na vašingtonskom sveučilištu Johns Hopkins premijer Sanader.

Bruce Hitchner, prenosi VoA, upozorio je političku elitu u BiH na činjenicu da se međunarodna prisutnost u njihovoj zemlji smanjuje.

"Stranke koje su ostvarile najbolji rezultat na izborima odgovorne su za ustavnu reformu i reformu državne uprave. Nakon što u aprilu ode visoki predstavnik međunarodne zajednice, više neće biti pomoći izvana“, rekao je Bruce Hitchner.