Aktuelne teme
100

Američki ambasador posjetio muftiju mostarskog: Puno razumijevanje za zahtjeve Islamske zajednice

G. M.
Foto: Mina
Foto: Mina
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy posjetio je danas mostarskog muftiju Salem-ef. Dedovića.

Muftija je ambasadoru izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Ambasade SAD u našoj zemlji na planu ostvarivanja vjerskih prava i sloboda članovima Islamske zajednice na području cijelog Muftijstva mostarskog.

Muftija je ambasadora informirao i o aktuelnim prilikama u vezi sa Centralnom zonom grada Mostara i nastavka nelegalnih radova na zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, što nailazi na neodobravanje među Bošnjacima jer se time šalje poruka o diskriminaciji Islamske zajednice koja već dugi niz godina pokušava legalnim putem ostvariti svoje legitimno pravo na mjestu nekadašnjeg Lakišića vakufa.

Ambasador je zajedno sa muftijom i članovima svoga tima prošetao do centra grada i lično se uvjerio u stanje na terenu oko nelegalne gradnje na Hrvatskom narodno kazalištu i susjednom lokacijom koju Islamska zajednica potražuje za svoju gradnju.

Američki ambasador je ovom prilikom iskazao puno razumijevanje za legitimne zahtjeve Islamske zajednice koje osporava gradska administracija u Mostaru.