Progovorio na bosanskom
15

Američki ambasador Eric Nelson se pridružio kampanji "Ne gušimo Sarajevo"

S.H.P.
Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson podržao je kampanju "Ne gušimo Sarajevo". Cilj ove kampanje je probuditi svijest građana i građanki o opasnosti zagađujućih čestica po njihovo zdravlje, ali i potaknuti aktuelnu vlast da ponudi konkretna i dugoročna rješenja za ovaj dugogodišnji problem.

Ambasador Nelson je kazao da osim u Sarajevu smog predstavlja problem i u mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini.

"Zagađen, toksičan zrak poput zagađene vode i zemljišta utječe na zdravlje ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je stopa smrtnosti u BiH usljed zagađenja zraka veća nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi", kazao je Nelson.


Nelson je kazao i kako stvarna mjerenja kvaliteta zraka predstavljaju prvi korak u rješavanju problema.

"Zbog toga je naša ambasada instalirala najbolji sistem za praćenje kvaliteta zraka u svojoj klasi i očitanja javno objavljuje na svojoj internet stranici i Twitteru. To smo učinili kako bismo utjecali na podizanje nivoa svijesti o posljedicama zagađenja zraka i podstakli građane i lidere da preduzmu mjere", rekao je.

Dodao je da je vrijeme i da lideri i kreatori politika počnu raditi u korist zdravlja građana u BiH te da će Ambasada SAD-a nastaviti da zagovara neophodne reforme.

Na kraju videa ambasador je na bosanskom jeziku kazao da samo zajedno možemo napraviti promjenu.