S osmijehom
235

Američki ambasador Eric Nelson prošetao sa učesnicima povorke ponosa

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Američki ambasador u BiH Eric Nelson prošetao je danas ulicama Sarajeva skupa sa učesnicima prve Bh. povorke ponosa.
Nelson je uz veliki broj pripadnika svog osiguranja šetao od Vječne vatre do Parlamenta BiH.

"Danas je fantastičan dan. Trebamo biti ponosni BiH, hrabrošću LGBTIQ osoba koje su šetale, profesionalizmom policije, podrškom porodica, komšija i kolega. Ovo je sjajan dan za BiH koja pozdravlja sve manjine. Mnogo je još borbe protiv diskriminacije. LGBTIQ osobe su građani ove zemlje i zaslužuju jednaka prava", rekao je ambasador Nelson na današnjem skupu.

On je dodao da svi zaslužuju biti vidljivi i da su su dani poput današnjeg rijetki i posebni.

Inače, tokom jučerašnje šetnje povodom "Dana tradicionalne porodice" koja je održana danas u Sarajevu prisustvovao je i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović koji je imao oštru poruku za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona.

Ambasadoru je poručio kako je on gost u BiH te da treba postupati u skladu s njenim pravilima. Uslijedio je veliki broj reakcija na njegov govor te poruka da se ne slažu sa stavovima Aganovića.

Na zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u petak je osvanula velika LGBT zastava uoči prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.