|

Američki ambasador Eric Nelson: Imao sam važne razgovore o BiH u sjedištu NATO-a

Američki ambasador Eric Nelson: Imao sam važne razgovore o BiH u sjedištu NATO-a
155
Piše: A. D.
24.5.2019. u 18:12
124
komentara
155

dijeljenja
Američki ambasador Eric Nelson: Imao sam važne razgovore o BiH u sjedištu NATO-a Foto: Instagram
Američki ambasador u BiH Eric Nelson boravio je danas u sjedištu NATO-a u Briselu, a javnost je o svom boravku u sjedištu Alijanse izvijestio putem Instagrama.
Nelson je kratko naveo da je imao važne razgovore o BiH i njenom partnerstvu s Alijansom.

Zanimljivo je da se posjeta ambasadora Nelsona desila u momentu kada su članstvo BiH u NATO-u kao nikada do sada osporili političari iz BiH s Miloradom Dodikom na čelu.

Dodik ali i drugi zvaničnici RS-a, naime, rezolutno odbijaju prihvatiti Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP), koji predstavlja tehničko pitanje u okviru Akcionog plana za članstvo BiH (MAP), a u kojem se BiH uveliko nalazi. Zbog te činjenice blokirano je i formiranje novog sastava Vijeća ministara BiH.


Povodom aktuelne priče o putu BiH u NATO savez, opstrukcija i političkih previranja o tom pitanju iz sjedišta NATO-u su za Klix.ba nedavno izjavili da se kroz kroz ANP upravlja MAP-om"U cilju jačanja podrške Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili su spremnost da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa zemlje (ANP) u decembru 2018. godine. ANP je dokument razvijen u nacionalnom vlasništvu, koji omogućava podršku NATO-a reformama u oblastima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna sigurnost, spremnost na katastrofe i odgovor, te interoperabilnost oružanih snaga. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči da li da prihvati ovu ponudu da dostavi ANP. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. NATO ne prisiljava nikoga na saradnju, a naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtjevima svakog pojedinačnog partnera", istaknuli su iz NATO-a.
Prijavi grešku


Komentari (124)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...