BiH
0

Američka vlada pomaže zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja u BiH

FENA
"Promocija i razvoj alternativnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u BiH" naziv je projekta čiji je cilj smanjenje broja djece bez roditeljskog staranja koja borave u institucijama za zbrinjavanje. Projekt putem USAID-a finansira Vlada Sjedinjenih Država.

Ugovor o grantovima za realizaciju projekta od 71.000 dolara potpisali su danas u Sarajevu predstavnici USAID-a, britanske nevladine organizacije, implementatora projekta, Save the Children te tri lokalne partnerske nevladine organizacije Altruist iz Mostara, Asocijacije prosperiteta iz Zenice i ToPeer iz Doboja koje će u saradnji s centrima za socijalni rad implementirati projekte na područjima ovih gradova.

Menadžerica Save the Children Bojana Matić je naglasila da će ove tri nevladine organizacije, izabrane između 30 kandidata, realizirati projekt u narednih godinu dana kako bi pružale njegu djeci iz osjetljivih kategorija.

Direktorica USAID-a u BiH Jane Nandy je kazala da je osnovni cilj projekta da djeca bez roditeljskog staranja, koja su iz bilo kojeg razloga ostala bez bioloških roditelja, imaju sretno djetinjstvo.

  • Dobar porodični život najviši je proizvod civilizacije, naglasila je Nandy, dodajući da će projekt omogućiti nevladinim organizacijama i centrima za socijalni rad da unaprijede nivo usluga koje pružaju najranjivijoj populaciji djece i žena.

Izrazila je nadu da je ovo samo početak procesa koji će rezultirati ostvarenjem cilja da svako dijete raste u porodici.

Regionalni direktor Save the Children za jugoistočnu Evropu Timoty Bainbridge je istaknuo da poboljšanje kvalitete života djece nije samo pitanje za stručnjake.

Prema njegovim riječima, ovim projektom se nastoji pomoći djeci koja nisu u mogućnosti da odrastaju uz skrb svojih roditelja. Save the Children vjeruje da je za djecu najbolje da odrastaju u porodičnom okruženju, jer institucije za zbrinjavanje treba koristiti samo kao posljednji izbor.

Naveo je podatak da u BiH ima oko 3.000 djece bez roditeljskog staranja, od kojih je više od 1.000 smješteno u institucijama. Save the Children smatra da za tu djecu postoje i bolja rješenja te će se ovim projektom nastojati stvoriti alternativni mehanizmi za djecu bez roditeljskog staranja.

Bainbridge je zato naglasio da je od ključne važnosti prevencija odvajanja djece od roditelja, jer kada dođe do raspada najčešće je već kasno i sistem najčešće smješta djecu u institucije.

Procijenjeno je da samo na području implementacije ovog projekta ima oko 30.000 djece pod rizikom razdvajanja od porodica, upozorio je Bainbridge.