O'Brienove poruke
113

Američka poruka Čoviću: Od šampiona EU integracija do čovjeka koji nije posvećen evropskoj perspektivi

Piše: Semir Hambo
James O'Brien i Dragan Čović (Foto: Klix.ba/Pixsell)
James O'Brien i Dragan Čović (Foto: Klix.ba/Pixsell)
Obraćanje Jamesa O'Briena, američkom diplomate zaduženog za Evropu i Aziju u svojstvu pomoćnika državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena je jedno od najpotpunijih u seciranju političke slike u Bosni i Hercegovini.

Da li njegova posjeta BiH donosi novi američki pristup ili ne pokazat će se u narednim mjesecima, ali treba istaći da je u našu zemlju došao nakon Gabriela Escobara i Matthewa Palmera i u zadnjih nekoliko godina poslao najdirektnije poruke, i vlastima i opoziciji.

U opširnom obraćanju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu O'Brien je govorio precizno i veoma detaljno. Od Dejtona do šansi za BiH. Tako je američki diplomata istakao nedvosmislenu podršku evropskom putu naše zemlje, prilici koja se pruža u martu ove godine, ali i greškama iz prošlosti, kao i aktuelnim pogreškama u procesu pregovora važnih tema. Tako je iznio kritiku i na sporazum iz Laktaša.

U govoru, za koji je bio detaljno brifingovan nikome nije ostao dužan. Tako je spomenuo smjenu Sebije Izetbegović, kritikama koje su upućene na račun njenog rada te sudski proces "Respiratori". To je u krajnjoj liniji sve već poznato.

Potom se osvrno i na politiku Milorada Dodika te osim secesionističke politike naglasio i finansijsku dubiozu u koju Dodik gura entitet RS.

Šta je novo u cijeloj priči

No, ono što je možda novo u cijeloj priči i što je najaktuelnije je direktna kritika politike Dragana Čovića, koji je do sada uglavnom ostajao neokrznut i po pitanju sankcija i generalno politike.

Lider HDZ-a se direktno zamjerio američkim interesima u BiH i Hrvatskoj pa nije iznenađujuće da je Blinken osim Elmedinu Konakoviću, pisao i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu u vezi Čovićeve blokade Južne interkonekcije.

A Južna interkonekcija je tek jedan od prigovora koji su Amerikanci uputili na adresu Dragana Čovića. Suptilno, ali opet sasvim jasno O'Brien naglašava kako je Mostar još uvijek podijeljen grad na etničkim principima. Direktnu odgovornost fakturiše i Draganu Čoviću.

I u konačnici, američki diplomata propituje Čovićevu evropsku opredijeljenost.

"Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje", kazao je O'Brien.

U ovom slučaju evidentno je da Amerikanci Čoviću zamjeraju na licemjernosti, s obzirom da lider HDZ-a za sebe voli reći da je predvodnik evropskih vrijednosti i da je u prošlosti dobijao i pohvale kao "šampion evropskih integracija", ovakva poruka O'Briena je više nego indikativna.

Nešto ranije Čović je komentirao pismo Blinkena odbacujući odgovornost u vezi blokade Južne interkonekcije kazavši ironično za sebe da on ne može završiti ni na kakvoj crnoj, već isključivo bijeloj ili anđeoskoj listi.

Efekte O'Brienove posjete treba tražiti u mjesecima koji dolaze.