BiH
0

Američka obavještajna služba: Izbori u BiH 2014. godine neće donijeti promjene

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američka Nacionalna obavještajna služba (NI) objavila je opsežan izvještaj pod naslovom “Američka obavještana služba: Prijetnje u svijetu”, u kojem se analiziraju prijetnje po sigurnost i mir u svijetu uključujući i region Zapadnog Balkana.

U izvještaju objavljenom u februaru 2014. godine, a čiji autor je direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper, navodi se da su Bosna i Hercegovina i Makedonija trenutno najozbiljniji politički problem u regiji Zapadnog Balkana.

“Uprkos mnogim pozitivnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu koja su se desila tokom 2013. godine, region će 2014. godine obilježiti duboke etničke i političke podjele. Situacija u Bosni i Hercegovini i etničke tenzije u Makedoniji su posebno izraženi problemi na koje se mora obratiti pažnja”, navodi se u pomenutom izvještaju.

Naglašava se da će domaći politički predstavnici i 2014. godine nastaviti sa zapljivom nacionalističkom retorikoma koja će dodatno ugroziti funkcionisalje državnih institucija.

“U BiH će ove godine, različite interpretacije političkog okvira, utemeljenog na Dejtonskom mirovnom sporazumu potpisanom 1995. godine, ugroziti državne institucije. Isto tako, napori bošnjačkih, hrvatskih i srpskih lidera da zadrže kontrolu nad političkim i etničkim feudima će i dalje ugrožavati centralne državne institucije BiH”, dodaje se u izvještaju.

Ocjenjuje se kako izbori u BiH, koji će se održati ove godine, neće u značajnoj mjeri promijeniti političko i društveno stanje u zemlji.

“Izbori koji će se održati 2014. godine neće pomoći da se prebrode ove nacionalne razlike, što će samo umanjiti nade za evrointergacijke reforme BiH koje su ostvarili njeni susjedi”, navodi se u izvještaju američke Nacionalne obavještajne službe (NI).

S druge strane, u istom izvještaju se navodi da vlada Makedonije nastavlja sa aktivnostima koje dodatno zagovaraju nacionalističke politike umjesto evropskih reformi.

Inače, Nacionalna obavještajna služba osnovana je prije pet godina, kao odgovor na neuspjeh da se spriječe teroristički napadi na Sjedinjene Američke Države (SAD) od 11. septembra 2001. godine.

Agencija je zadužena da nadgleda i koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.