Sarajevo
0

Američka "izborna noć" u Parlamentarnoj skupštini BiH

FENA
Ambasada Sjedinjenih Država u BiH organizirala je večeras u Parlamentarnoj skupštini BiH izbornu noć tokom koje brojni gosti mogu pratiti kako se odvijaju izbori za 44. predsjednika SAD-a.

Tokom izborne noći, koja će trajati do ranih jutarnjih sati, govorit će se i o uticaju rezultata izbora na BiH, a goste zabavlja bend Šeste flote Mornarice SAD-a.

Američki ambasador u BiH Charles English je u obraćanju na početku izborne noći u Sarajevu kazao da se današnji dan razlikuje od bilo kojeg drugog dana kada je riječ o američkoj predsjedničkoj politici u poslednjih 50 godina. Kako je istaknuo Amerikanci će po prvi put u svojoj historiji izabrati ili Afroamerikanca za predsjednika ili ženu za potpredsjednika.

  • Danas je Amerika ushićena. U zraku se osjeća napetost, nada za budućnost koju ovi izbori obećavaju. Promjena, suštinska promjena, osjeća se u zraku, kazao je večeras američki ambasador u BiH Charles Enlish.

Inače, ovi, 56. po redu izbori za predsjednika Sjedinjenih Država, za Amerikance će svakako biti historijski. Ukoliko pobijedi demokratski kandidat Barack Obama, a istraživanja su mu davala između sedam i 11 posto prednosti u odnosu na republikanskog kandidata Johna McCaina, Amerika će dobiti prvog Afroamerikanca na mjestu predsjednika.

Ako pobijedi McCain, on će sa svoje 72 godine biti najstariji predsjednik SAD-a i prvi učesnik rata u Vijetnamu koji se u uselio u Bijelu kuću. Uz McCaina prvi put bi se na potpredsjedničkom mjestu našla jedna žena, Sarah Palin.

Očekuje se da će izlaznost biti velika i da će dostići do sada rekordnih 63 posto, kolika je bila izlaznost kada je John Kennedy pobijedio Richarda Nixona.