Reakcija
682

Američka ambasada: Razočarani smo što je škola u Sarajevu imenovana po kontroverznom Busuladžiću

Klix.ba
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon odluke Skupštine Kantona Sarajevo da prihvati prijedlog imenovanja osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću i rješenja Općinskog suda u Sarajevu kojim je ta odluka i zvanično stupila na snagu, reagovali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

U kratkom komentaru objavljenom na Twitter profilu napisali su: "Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti". Uz komentar su postavili link na izvještaj o slobodi širom svijeta za 2016. godinu u kojem stoji informacija da je u oktobru Skupština KS imenovala ulicu i osnovnu školu po Mustafi Busuladžiću, "antisemitu iz perioda Drugog svjetskog rada koji je glorifikovao Hiltera".

"Predsjednik Jevrejske zajednice oštro je osudio ovaj čin. Do kraja godine škola nije promijenila zvanični naziv", navedeno je u izvještaju.

Ova odluka mjesecima izaziva burne reakcije u javnosti, a i prije samog glasanja u Skupštini predstavnici opozicije koji se nisu slagali s tim prijedlogom napustili su sjednicu. Ipak, to nije spriječilo usvajanje odluke u drugom pokušaju.