Dali podršku
79

Američka ambasada pohvalila Ured disciplinskog tužioca VSTV-a

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini su na zvaničnom Twitter profilu objavili kako snažno podržavaju Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kojeg vode Alena Kurspahić-Nadarević i Mirza Omerović.

Naglasili su kako ovaj ured ima ključnu ulogu u osiguravanju odgovornosti nosioca pravosudnih funkcija.

"Ovaj ured ima kritičnu ulogu u osiguravanju odgovornosti nosioca pravosudnih funkcija u BiH, te mu mora biti dozvoljeno da radi bez političkog uticaja", stoji u objavi američke ambasade.

Ured disciplinskog tužioca se često nalazi pod lupom javnosti zbog poslova koje obavljaju i niskog povjeranja kojeg stanovništvo Bosne i Hercegovine generalno ima u nosioce pravosudnih funkcija.

Posao im je svakako nezahvalan s obzirom na to moraju paziti na percepciju javnosti o sudijama i tužiocima koji su predmet interne istrage, a s druge strane moraju i objektivno i transparentno provesti disciplinski postupak.

Od njih se svakako očekuje i da istraže i sankcionišu, ukoliko za to ima potrebe, Gordanu Tadić jer je nedavno dobila američke sankcije. Ona je nakon provedenog disciplinskog postupka već smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice, međutim s obzirom na to da je i dalje državna tužiteljica potrebno je imati u vidu dokaze koje SAD ima protiv Tadić.