Odluka rektora
3

Amela Kulenović suspendovana s dužnosti v.d. dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj suspendirao je sa dužnosti v.d. dekanese Medicinskog fakulteta Amela Kulenović jer, kako je navedeno, u toku izvršavanja dužnosti nije savjesno izvršavala zadatke utvrđene Zakonom, Statutom i Rješenjem o imenovanju

U odluci je navedeno da je Kulenović propustila da u zakonskom roku provede proceduru za izbor dekana Medicinskog fakulteta te da nije izvršila usklađivanje Poslovnika o radu Vijeća Medicinskog fakulteta sa Zakonom o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu 1. septembra 2017. godine.

"S tim u vezi nije osigurala redovno održavanje sjednica Vijeća i time je dovela u pitanje normalan rad i funkcionisanje Medicinskog fakulteta, što je za posljedicu proizvelo nanošenje štete ugledu Medicinskog fakulteta, odnosno Univerziteta u Sarajevu", navodi se u saopćenju Univerziteta u Sarajevu.

U Odluci je, također, navedeno da je Kulenović prekoračila ovlaštenja v.d. dekana i samostalno, bez odluke Vijeća Medicinskog fakulteta, donijela odluku o poništenju konkursa za izbor dekana Medicinskog fakulteta i raspisala novi konkurs za izbor što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom.

Rektor Rifat Škrijelj je sa prorektorima Aidom Hodžić, Izetom Rađom, Aleksandrom Nikolić i Maidom Čohodar Husić, generalnim sekretarom Suvadom Konakovićem, šefom Službe za pravne poslove Kenanom Filipovićem, šefom Službe za umjetnost, kulturu i sport Adelom Alagić-Đorđević posjetio Medicinski fakultet gdje se susreo s Kulenović i tom prilikom je obavijestio o donesenoj odluci koja je zvanično i predana na protokol Medicinskog fakulteta.

Sastanku su prisustvovali i prodekani Medicinskog fakulteta Mirsad Dorić i Emina Kiseljaković te šefovi katedri Medicinskog fakulteta.

"Na sastanku je razgovarano o modalitetima koji bi osigurali uspješnije funkcionisanje tijela Medicinskog fakulteta. Dogovorena je dinamika i način organiziranja sjednice Vijeća Fakulteta u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom o radu vijeća, te je također dogovoreno da će o poduzetim koracima biti obaviješten Rektor Univerziteta u Sarajevu. Zbog daljnjeg funkcioniranja Fakulteta naglašeno je da Benjamin Vojniković ne može ostati na poziciji sekretara Medicinskog fakulteta, te je zatraženo da se na to mjesto imenuje diplomirani pravnik, kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih propusta", navedeno je, između ostalog, u saopćenju.