Bila s njim u kajaku
463

Amela Ivković O'Reilly, djevojka Armina Gazića: Bio si veći od života, nastavljamo tamo gdje si stao

Dž. L.
Ivković O'Reilly i Gazić (Foto: Facebook)
Ivković O'Reilly i Gazić (Foto: Facebook)
Odlazak bosanskohercegovačkog alpiniste Armina Gazića jako je potresao javnost u BiH, a s najvećom boli suočavaju se oni koji su bili najbliži 30-godišnjaku neprevaziđene naravi i dobrote. Jedna od njih je i njegova partnerica Amela Ivković O'Reilly, poznata nutricionistica, koja je bila s Gazićem tog kobnog 24. jula.

Na dan nesretne vožnje kajakom kada je Gazić poginuo, zajedno s njim bili su O'Reilly i Edin Vreto. Nažalost, spuštanje niz hirovitu Neretvu pretvorilo se u tragično prevrtanje kajaka.

O'Reilly oglasila se na Facebooku žaleći, ali i slaveći sve ono što je prošla s njim i što je bio ovaj 30-godišnjak. Kako je napisala, bio je veći od života i živio je stotinu života u jednom danu. Podsjetimo, Gazić i Ivković-O'Reilly bili su dio ekipe koja je osvojila najviši vrh Afrike, Kilimandžaro, visok 5.895 metara.

"Ljubavi, ono što se kreće kroz mene su tišina, tuga, snažna čežnja za još jednim danom, još jednom rječju, još jednim dodirom. Možda ne mogu razumjeti zašto si tako brzo napustio ovu zemlju, ali malo po malo dajem svaki atom svoje snage da živim kako bi ti to tražio od mene. Ti si bio život! Ti si nam svima udahnuo taj život, promijenio nas na bolje i kao svjetlosna kometa ostavio najsnažniji trag koji nosimo dok živimo. Život nam je dao prelijepa sjećanja na kojima sam beskrajno zahvalna. Dok god, ljubavi, mogu da gledam ovaj svijet, za nas oboje ću mirisati cvijeće i gledati u sunce, nebo i zvijezde, hodati planinama i grliti stijene i u svakom otkucaju srca osjećati tvoje toplo i snažno lavovsko srce koje je utihnulo suviše, suviše rano. Bio si veći od života i živio si 100 života u jednom danu. Tvoj život, tvoj najdivniji osmijeh, tvoja nadljudska veličina ostaje s nama i u nama, i mi ćemo je svi, svako na svoj način nastaviti voljeti. Nastavljamo tamo gdje si ti stao. Volim te zauvijek i za vijek vjekova", napisala je O'Reilly na Facebooku uz fotografije avantura koje je prošla s Gazićem.

Podsjetimo, Gazićje stradao 24. jula u nesreći koja se desila nizvodno od Bunskih kanala u rijeci Neretvi. On će ostati upamćen kao neustrašivi i uspješni alpinista. Osvojio je neke od najvećih vrhova svijeta. Sjeverna stijena Matterhorna, Denali, najviši vrh Evrope Elbrus i brojni drugi vrhovi našli su se na njegovoj listi.