Besplatan ulaz
24

Amel Mukača, Edin Zuhrić i Mario Hibert predavači novog izdanja Vaša(r)a ideja

Klix.ba
Udruženje za kreativno učenje PLUS 11. oktobra organizira još jednu konferenciju pod već javnosti poznatim nazivom Vaša(r) ideja. Bit će to petnaesti po redu i nimalo manje tematski privlačan, poučan i zanimljiv ciklus predavanja koje će održati izvrsni i uzorni članovi naše društvene zajednice, zahvaljujući kojima ćemo biti u prilici spoznati da još uvijek postoje šanse i prostor za motiviranost u našoj naizgled beznadežnoj sredini.

Petanestu konferenciju Vaša(r)a ideja otvorit će Amel Mukača, mladi poduzetnik i marketing konsultant, suosnivač Krompir.ba i Grickalica.ba od kojeg ćemo imati priliku naučiti kako da steknemo komunikacijske vještine i vještine prezentovanja, kako da postanemo odgovorni, iskreni, neustrašivi, pragmatični, odlučni, ambiciozni i pouzdai; odnosno kako da steknemo osobine koje jedan poduzetnik mora posjedovati ukoliko želi hraniti svoj poduzetnički duh.

Uslijedit će predavanje Edina Zuhrića, profesora, profesionalnog sportskog penjača, alpiniste i trenera sporstkog penjanja, zaslužnog za uređenje više prirodnih penjališta u BiH, čiji je talenat krunisan i titulama prvaka i viceprvaka u sportskom penjanju u leadu, a ciklus predavanja biće zaokružen izlaganjem Marija Hiberta, docenta sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, stručnjaka za informacijske i komunikacijske znanosti, koji se bavi istraživanjem problematike u domenu kritičkog bibliotekarstva, digitalne epistemologije, medijske kulture, informacijske politike i etike, demokratije i ljudskih prava.

Ovaj ciklus izrazito inspirativnih dvadesetominutnih predavanja imat ćemo priliku pogledati i poslušati, a potom i diskutovati sa izlagačima, u srijedu 11.10.2017. u 19 sati u Kinu Meeting Point.

"Ulaz je, kao i uvijek do sada, besplatan, kakvo bi i znanje trebalo biti”, navode osnivačice Udruženja PLUS, ističući kako će i dalje nastaviti da se zalažu za slobodan pristup znanju i informacijama, ali i ‘motivacijama’; naročito bitnom aspektu za budućnost omladine Bosne i Hercegovine.

Pojekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH, a realizira se u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Nina Đumrukčić, dvadesetčetverogodišnja doktorantica eksperimentalne psiholingvistike i istraživačka asistentica na Heidelberg Univerzitetu, govori o svom putu ka ostvarenju profesionalnih ciljeva i snova, raznolikim mogućnostima stipendiranja za nastavak školovanja i usavršavanje u inostranstvu, nudeći konkretne savjete kako biti primljen na željenu visokoškolsku instituciju i kako za isto steći potrebna finansijska sredstva. Ona svoje predavanje završava zanimljivim citatom: "You miss 100% of the shots you never take“.

I ove godine u okviru koncepta Vaša(r) ideja realizirat će se i niz radionica za mlade. Pet timova iz različitih bh. gradova raspodijeljenim u grupe koje će voditi iskusni mentori iz raznih prikladnih oblasti, ovisno o temama istraživanja i ciljanim formama finalnih učeničkih uradaka, družit će se u radnim kampovima, ali i intenzivno raditi na realizaciji vlastitih kreativnih uradaka.

Naredna konferencija Vaša(r) ideja će se realizirat će se 12.4.2017. u sarajevskom Meeting Pointu.

Pojekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.